Now you can Subscribe using RSS

# IBPS PO 2017 Quantitative aptitude Practice Quiz 19

IBPS EXAM Guru

1 . Directions (1-5): What approximate value should come in the place of question mark (?) in the following questions?

$(72)^2$x2.85

 A.   12825 B.   13625 C.   14775 D.   15625
2 . (475% of 884) ÷ 35 = ?

 A.   116 B.   120 C.   124 D.   127
3 . (0.000428 ÷ 0.00040) × 55.05 = ?

 A.   53 B.   56 C.   59 D.   63
4 .

 A.   45 B.   50 C.   55 D.   60
5 . $\sqrt[3]10650$=?

 A.   22 B.   26 C.   18 D.   28
6 . An unbiased coin is tossed 5 times. Find the chance that head will appear exactly 3 times.

 A.   $15\over32$ B.   $10\over16$ C.   $5\over16$ D.   $5\over32$
7 . If A’s salary is 40% more than B’s; then how much per cent is B’s salary less than A’s?

 A.   40% B.   36% C.   39$2\over3$% D.   28$4\over7$%
8 . A train crosses a 120-metre and a 70-metre long platforms in 17 second and 12 seconds respectively.What is the speed of the train?

 A.   10 m/sec B.   16 m/sec C.   20 m/sec D.   24 m/sec
9 . A certain amount of money is put on simple interest at a certain rate for 4 years. Had it been put at 3% higher rate, it would have fetched Rs 360 more. What is the amount?

 A.   Rs 2400 B.   Rs 3000 C.   Rs 3600 D.   Rs 4200
10 . In a party every person shakes hands with every other person. If there were a total of 120 handshakes in the party then
what is the number of persons present in the party?

 A.   15 B.   16 C.   17 D.   18
1 .
 Answer : Option C Explanation : $(72)^2$× 2.85 = 5184 × 2.85 = 14774.4 ≈14775
2 .
 Answer : Option B Explanation : (475% of 884) ÷ 35 = ?4199 ÷ 35 = 119.97 120
3 .
 Answer : Option C Explanation : (0.000428 ÷ 0.00040) × 55.05 = ?1.07 × 55.05 = 58.9 ≈59
4 .
 Answer : Option B Explanation :
5 .
 Answer : Option A Explanation : $\sqrt[3]10650$=?${22^3}$=10648≈22
6 .
 Answer : Option D Explanation :
7 .
 Answer : Option D Explanation : Required Percentage = $100x40\over140$=28$4\over7$%
8 .
 Answer : Option A Explanation : Let the length of Train be = x m$x+120\over17$=$x+70\over12$ or, 12x + 1440 = 17x + 1190or, 5x = 250or, x = 50mspeed of train = $170\over17$=10 m/sec
9 .
 Answer : Option B Explanation : principal =360x$100\over12$=Rs=3000
10 .
 Answer : Option B Explanation : $n(n-1)\over2$=120