Now you can Subscribe using RSS

Submit your Email

Banking Awareness Set 6

Government Jobs News

1 . Consider the following statements and state which of them are true ?
(A)Govt. launched service discharge benefit scheme for post retirement security of about three lakh Gramin Dak Sevaks.
(B)Govt. will deposit two hundred rupees per month in accounts of Gramin Dak Sevaks working in far flung areas.
(C)Scheme is being functionized by utilizing funds from PFRDA.
(D)Government will provide over 70 crore Rs. annually for this scheme.
A). B and D
B). A, C and D
C). All are true
D). A and C

2 . In 2011-12 Central Government launched a new Scheme 'Swabhimaan'. Which statements are true about it ?
A). It is a programme on Financial Inclusion
B). Opening 5 crore new rural bank accounts
C). providing branchless banking through technology
D). All of the above

3 . Which of the following terms is/are related with finance and banking ?
A). velocity
B). Displacement
C). Badla
D). Centigrade

4 . In 2011-12 Central Government launched a new Scheme 'Swabhimaan'. Which statements are true about it ?
A). It is a programme on Financial Inclusion
B). Opening 5 crore new rural bank accounts
C). providing branchless banking through technology
D). All of the above

5 . In 2011-12 Central Government launched a new Scheme 'Swabhimaan'. Which statements are true about it ?
A). It is a programme on Financial Inclusion
B). Opening 5 crore new rural bank accounts
C). providing branchless banking through technology
D). All of the above

6 . Tarapore Committee submitted its report on "Full Convertibility on Rupee" in-
A). American Depository Receipt
B). Current Account
C). Capital Account
D). None of these

7 . Scheme inaugurated helpline 'Udyami' is to assist----------.
A). Rural unemployed
B). Large Capital Industries
C). Only female entrepreneurs
D). Micro, small and medium enterprises

8 . Consider the following statements about newly launched Mahila Kisan Sashaktikaran Pariyojana and State which of the following is/are the objectives of MKSP?
(A) To create sustainable agricultural livelihood opportunities for women in agriculture
(B) To ensure food and nutrition security at the household and community level.
(C) To enhance the productive participation of women in agriculture.
A). Only A
B). Only C
C). All are true
D). A and B

9 . Which of the following is not Development Bank/Non Commercial Bank ?
A). SIDBI
B). National Housing Bank
C). IDBI
D). NABARD

10 . Which of the following is another name for Bank of Sweden Prize ?
A). Noble prize for literature
B). Nobel prize for peace
C). Man booker prize
D). None of these



0 comments:

Post a Comment