Banking Awareness practice set 3


Advertisements

1 . Finance Commission is included in of Indian Constitution.
A). Article 340
B). Article 280
C). Article 360
D). Article 390

2 . Which of the following is/are TRUE about the "Village Gram Bank Scheme" ?
A). The scheme is launched to provide safeguards against Starvation during the period of natural calamities or lean season
B). The gram banks are set up in food scare areas like drought prone areas.
C). Village Panchayats who were running Village Grain Banks earlier are now not authorized to run
D). Both 1 and 2

3 . SEBE is related to ------------
A). Bank
B). Government of India
C). Share market
D). State Government

4 . What is the main function of National Planning Council ?
A). Suggestions to planning Commission
B). Formation of Committee
C). Formation of Five Year Plan
D). None of these

5 . Which of the following services is NOT provided by the post offices in India ?
A). Savings Bank Scheme
B). Retailing of Mutual Funds
C). Sale of Stamp Papers
D). Issuance of Demand Drafts

6 . Banks are required to pay how much percentage of their net bank credit to Priority Sector in advance ?
A). 5%
B). 7%
C). 10%
D). 15%

7 . Economic Planning comes under which of the following lists ?
A). Union List
B). Concurrent List
C). State List
D). None of these

8 . Which of the following is/are correct about the 'Operational Risk' as used in the field of banking?
A. Risk of loss due to inadequate or failed internal process.
B. Risk of loss due to natural calamities.
C. Loss occurred due to non compliance of legal procedures.
A). Only A
B). Only B
C). Only C
D). All

9 . The word "Code Sharing" is most used in which of the following industries ?
A). Information Technology
B). Defense Industry
C). Nuclear Industry
D). Air Transport Industry

Advertisements


0 comments:

Post a Comment

Follow On Google plus