IBPSExamguru blog for Bankers Job Aspirants Adda to get Update Data in bank Jobs Recruitment Clerk PO & Specialist Officer RRB CWE and Common Interview

Saturday, 4 March 2017

SBI PO Prelims English Practice set 1

Directions (1 - 10): Read the passage carefully and answer  the  questions  given  below  it.  Certain  words/  phrases  have   been given in bold to help you locate them while answering  some of the questions.

Once upon a time, there lived a washerman in a village.  He  had  a  donkey  by  the  name  of  Udhata.  He  used  to  carry  loads of clothes to the river bank and back home everyday

The  donkey  was  not  satisfied  with  the  food,  that  was  given to him by his master to eat. So he wandered into the  nearby fields stealthily and ate the crops growing there

Once,  the  donkey,  while  wandering  around,  happened  to meet a fox. Soon, both of them became friends and began  to wander together in search of delicious food.

One  night,  the  donkey  and  the  fox  were  eating  watermelons in a field. The water-melons  were so tasty, that the  donkey ate in a large quantity. Having eaten to his appetite,  the donkey became so happy that he was  compelled  by an  intense desire to sing. He told the fox that he was in such a  good  mood  that  he  had  to  express  his  happiness  in  a  melodious  tone.  "Don't  be  a  fool.  If  you  sing,  the  people  sleeping  in  and  around  this  field  will  wake  up  and  beat  us  black and blue with sticks:' said the fox worriedly.

"You  are  a  dull  fellow",  the  donkey  said  hearing  the  words  of  fox.  "Singing  makes  one  happy  and  healthy.  No  matter what comes, I'll definitely sing a song."

The fox became worried to see the donkey adamant to  sing  a  song  in  the  midst  of  the  field,  while  the  owner  was  still sleeping only a little distance away.

Seeing  his  adamance,  he  said  to  the  donkey,  "Friend,  wait a minute before you start. First, let me jump over to the  other side of the fence for my safety."

Saying  so  the  fox  jumped  over  to  the  other  side  of  the  fence without losing a moment.

The  donkey  began  in  his  so-called  melodious  tone.  Hearing, suddenly, a donkey braying in the field, the owner  woke up from his sleep. He picked up his stick lying by his  side  and  ran  towards  the  donkey  who  was  still  braying  happily. The owner of the field  looked around and saw the  loss caused by the donkey. He became very angry and beat  him  so  ruthlessly  that  the  donkey  was  physically  incapacitated  temporarily.  He,  somehow,  managed  to  drag  himself out of the field with great difficulty.

The fox looked at the donkey and said in a sympathetic  tone, "I'm sorry to see you in this  pitiable  condition. I had  already warned you, but you didn't listen to my advice."  The donkey too realised his  folly  and hung his head in  shame.

1 .  Why did donkey want to sing?
a)  Donkey  was  so  happy  that  he  was  compelled  by  an  intense desire to sing.
b) He wanted to wake up the people sleeping around

c) Fox told the donkey to sing a song.
d) He wanted to prove that he was a good singer.
e) None of the above.


2.  What  was  donkey’s  reaction  when  fox  suggested  him  not to sing a song?
a) Donkey agreed with fox and did not sing a song.
b) Donkey chose to dance instead of singing a song.
c)  Donkey  became  angry  and  did  not  talk  to  fox  after  that.
d) Donkey didn’t pay attention to fox words and sang a  song.
e) None of the above.


3.  What happened when donkey sang a song?
a) The fox clapped for the donkey.
b) The villagers praised donkey and gave him a gift.
c) The fox started dancing.
d) The owner woke up and beat the donkey ruthlessly.
e) None of the above.


4.  How did donkey came to know the fox?
a) Both were childhood friends.
b) Donkey happened to  meet the fox in the field while  wandering around in the search of delicious food.
c) They used to work together for the washerman from  the starting.
d) Fox once saved donkey life.
e) None of the above.


5.  Which  of  the  following  statement  is  false  according  to  the passage?
a) The donkey realized his mistake in the end.
b) The donkey was not satisfied with the food given to  him by his master.
c) Donkey didn’t want to sing but he was compelled to  do that.
d) The owner of the field woke up after hearing to the  donkey’s voice.
e) None of the above.


Directions  (6-8):  Choose  the  word/group  of  words  which is MOST SIMILAR in meaning to the word / group of  words printed in bold as used in the passage.
6. Stealthily
a) Superstitiously  b) Secretly  c) Honestly
d) Openly    e) Overtly


7. Compelled
a) Discouraged  b) Delayed  c) Suspended
d) Forced    e) Demanded


8. Adamance
a) Easy going  b) Yielding  c) Flexible
d) Mischievous  e) Rigid


Directions  (9-10):  Choose  the  word/group  of  words  which is MOST OPPOSITE in meaning of the word/ group of  words printed in bold as used in the passage

9. Folly
a) Stupidity    b) Madness  c) Advanceness
d) Sageness    e) Sharpness


10. Pitiable
a) Miserable    b) Misfortunate  c) Pathetic
d) Honorable  e) Commendable

Directions  (11-15):  Rearrange  the  following  six  sentence  (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form  a  meaningful  paragraph  and  then  answer  the  questions  given below.
(A)  Anything  that  you  touch  will  turn  into  gold’-  The  king  was delighted with his good fortune.
(B)  Even  though  he  was  very  rich  he  always  craved  for  more and more.
(C)  Everything  he  touched  turned  into  gold.  He  turned  trees, grass, tables, chairs, flowers, and vases into gold.
(D)  One day, he called his court magician and commanded,  Find  me  a  spell  that  can  get  me  more  treasures  than  I  already have.”
(E)  King Midas was a very greedy king.
(F)  The  magician  said,  “Your  majesty,  I  can  give  you  a  power that no one else in this world has.


11.  Which  of  the  following  should  be  the  FIRST  sentence  after rearrangement?
(a) F  (b) E   (c) B   (d) A   (e)C


12.  Which of the following should be the SECOND  sentence
after rearrangement?
(a) A   (b) B   (c) C   (d) E    (e) D


13.  Which  of  the  following  should  be  the  THIRD  sentence  after rearrangement?
(a) E   (b) F   (c) D   (d) C   (e) B


14.  Which of the following should be the FOURTH sentence  after rearrangement?
(a)B  (b)G  (c)F   (d)E   (e)C


15.  Which  of  the  following  should  be  the  LAST  (SIXTH) sentence after rearrangement?
(a)C   (b)A   (c)B   (d)D   (e)F


Directions  (16-20):  Read  each  sentence  to  find  out  whether  there  is  any  grammatical  or  idiomatic  error  in  it.  The  error,  if  any,  will  be  in  one  part  of  the  sentence.  The  number of that part is the answer. If there is ‘No error’, the  answer is 5). (Ignore errors of punctuation, if any.)


16.  1)  Harch  Vardhan  said  he  was  looking  forward/  2)  to  serve his roots, as he had spend/ 3) the first 15 year of  his life/ 4) in the streets of old Delhi./ 5) No error

17.  1) A family office has to/ 2) execute all tasks related to  / 3) manage the wealth of / 4)the upper-rich family./ 5)  No error


18.  1)Service  providers  in  the  financial  industry,  specially private  banks/  2)  and  wealth  management  firms,  are  increasingly  /  3)  forced  to  standardise  their  /  4)  products to optimise profit./ 5) No error


19.  1) Social or impact funds are private equity-like funds/  2)  that  pool  money  from  investors/  3)  and  put  it  to  work in a portfolio of ventures/ 4) that meet the funds’  objective./ 5) No error

20.  1)  While  residential  land  purchases/  2)have  benefited  many  investors/  3)  buying  land  can  be  risky,  /  4)  especially for a NRI./ 5) No error


Directions  (21-25):  In  each  question  below,  four  words  printed in bold type are given. These are numbered (1), (2),  (3) and (4). One of these words printed in bold may either  be  wrongly  spelt  or  in  appropriate  in  the  context  of  the  sentence.  Find  out  the  word  that  is  inappropriate  or  wrongly  spelt,  if  any.  The  number  of  that  word  is  your  answer.  If  all  the  words  printed  in  bold  are  correctly  spelt  and  appropriate  in  the  context  of  the  sentence  then  mark  (5) i.e. 'All Correct', as your answer.


21.   All the  competitors  (1)/completed  (2)/the  race  (3)/,  with just one excepsion. (4)/ All Correct (5).


22.   Poor  posture  (1)/  can  lead  (2)/  to  muscular  (3)/problems (4)/in later life. All Correct (5)


23.  The  pump  (1)/  shut  off  (2)/as  a  result  (3)/of  a  mechanikal (4)/ failure. All Correct (5).


24.  The  Principal  (1)/gave  a  very  pompous  (2)/  speach (3)/about  'The  portals  of  learning'.  (4)/  All  Correct  (5).


25.  Copeing  (1)/with her mother's long  illness  (2)/was a  heavy load (3)/to bear (4)/. All Correct (5).


Directions (26-30): In the following passage, some of the  words  have  been  left  out,  each  of  which  is  indicated  by  a  number.  Find  the  suitable  word  from  the  options  given  against each number and fill up the blanks with appropriate  words to make the paragraph meaningfully complete.

A  camel  and  a  jackal  were  friends.  One  day  the  jackal  ____(26)____ his friend to a big sugar-cane farm. It was on the  opposite side of a river. After a ____(27)_____ meal the jackal  began  to  howl  loudly.  The  frightened  camel  pleaded  ___(28)____ the jackal  not to do so. The jackal said, “Friend, I  have this habit after every meal. I cannot help it." Soon the  farmers arrived and gave a sound thrashing to the camel.  When the camel crossed the river the jackal joined him  on  his  back.  In  the  midstream  the  camel  took  a  deliberate  dip ___(29)___ the water. When the jackal cried out in terror,  the  camel  said  casually:  "I  have  the  habit  of  rolling  in  the  water after every meal." The poor jackal was ____(30)___.


26.  (a) brought     (b) bought   (c) took
(d) taken     (e) invites


27.  (a) daily     (b) desirous   (c) delicacy
(d) dinner     (e) sumptuous


28.  (a) to     (b) for     (c) on
(d) with     (e) before


29.  (a) onto     (b) in     (c) within
(d) down     (e) on


30.  (a)sank     (b) sinking   (c) drowning
(d) drowned   (e) wetting

answers :

1.  (a)
2.  (d)
3.  (d)
4.  (b)
5.  (c)
6.  (b)
7.  (d)
8.  (e)
9.  (d)
10.  (e)
For  question  (11-15);  The  correct  sequence  to  form
meaningful paragraph is EBDGAC.
11.  (b)
12.  (b)
13.  (c)
14.  (b)
15.  (a)
16.  (b); Replace ‘serve’ with ‘serving’.
17.  (c); Replace ‘manage’ with ‘managing’.
18.  (a); Replace ‘specially’ with ‘especially’.
19.  (e); No error.
20.  (d); Replace ‘a’ with ‘an’,
21.  (d); Right spelling is ‘exception’.
22.  (e); All correct.
23.  (d); Right spelling is ‘mechanical’.
24.  (c); Right spelling is ‘speech’.
25.  (a); Right spelling is ‘coping’.
26.  (c)
27.  (e)
28.  (d)
29.  (b)
30. (d)


image
Advertisements
Share:

0 comments :

Post a Comment

Follow On Google plus
DMCA.com Protection Status DMCA.com Protection Status
Copyright © IBPSExamGuru | ibps bankers Guru Adda Clerk PO