IBPSExamguru blog for Bankers Job Aspirants Adda to get Update Data in bank Jobs Recruitment Clerk PO & Specialist Officer RRB CWE and Common Interview

Monday, 10 October 2016

Ratio Practice Questions for IBPS Clerk PO Prelims Set 1

Ratio Practice Questions for IBPS Clerk PO Prelims Set 1

Choose the most appropriate option (a) (b) (c) or (d)

1. The inverse ratio of 11 : 15 is
(a) 15 : 11 (b) √11 :√15 (c) 121 : 225 (d)none of these

 

2. The ratio of two quantities is 3 : 4. If the antecedent is 15, the consequent is
(a) 16 (b) 60 (c) 22 (d) 20

 

3. The ratio of the quantities is 5 : 7. If the consequent of its inverse ratio is 5, the antecedent is
(a) 5 (b) √5 (c) 7 (d) none of these

 

4. The ratio compounded of 2 : 3, 9 : 4, 5 : 6 and 8 : 10 is
(a) 1 : 1 (b) 1 : 5 (c) 3 : 8 (d) none of these

 

5. The duplicate ratio of 3 : 4 is
(a) √3 : 2 (b) 4 : 3 (c) 9 : 16 (d) none of these

 

6. The sub duplicate ratio of 25 : 36 is
(a) 6 : 5 (b) 36 : 25 (c) 50 : 72 (d) 5 : 6

 

7. The triplicate ratio of 2 : 3 is
(a) 8 : 27 (b) 6 : 9 (c) 3 : 2 (d) none of these

 

8. The sub triplicate ratio of 8 : 27 is
(a) 27 : 8 (b) 24 : 81 (c) 2 : 3 (d) none of these

 

9. The ratio compounded of 4 : 9 and the duplicate ratio of 3 : 4 is
(a) 1 : 4 (b) 1 : 3 (c) 3 : 1 (d) none of these

 

10. The ratio compounded of 4 : 9, the duplicate ratio of 3 : 4, the triplicate ratio of 2 : 3 and 9 : 7 is
(a) 2 : 7 (b) 7 : 2 (c) 2 : 21 (d) none of these

 

11. The ratio compounded of duplicate ratio of 4 : 5, triplicate ratio of 1 : 3, sub duplicate ratio of 81 : 256 and sub triplicate ratio of 125 : 512 is
(a) 4 : 512 (b) 3 : 32 (c) 1 : 12 (d) none of these

 

12. If a : b = 3 : 4, the value of (2a+3b) : (3a+4b) is
(a) 54 : 25 (b) 8 : 25 (c) 17 : 24 (d) none of these

 

13. Two numbers are in the ratio 2 : 3. If 4 be subtracted from each, they are in the ratio 3 : 5. The numbers are
(a) (16,24) (b) (4,6) (c) (2,3) (d) none of these

 

14. The angles of a triangle are in ratio 2 : 7 : 11. The angles are
(a) (20 , 70 , 90 ) (b) (30 , 70 , 80 ) (c) (18 , 63 , 99 )   (d) none of these

 

15. Division of Rs. 324 between X and Y is in the ratio 11 : 7. X & Y would get Rupees
(a) (204, 120) (b) (200, 124) (c) (180, 144) (d) none of these

 

Answers :

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
A D C A C D D C A C D A A C D
Advertisements
Share:

0 comments :

Post a Comment

Follow On Google plus
DMCA.com Protection Status DMCA.com Protection Status
Copyright © IBPSExamGuru | ibps bankers Guru Adda Clerk PO