IBPSExamguru blog for Bankers Job Aspirants Adda to get Update Data in bank Jobs Recruitment Clerk PO & Specialist Officer RRB CWE and Common Interview

Monday, 9 May 2016

Practice Questions on Trains speed & Ratio

1.The ratio between the speeds of two trains is 7 : 8. If the second train runs 400 km in 4 hours,  What is the the speed of the first train?
a)85 km/hr    b)87.5 km/hr  
c)90  km/hr    d)92.5 km/hr


2.A man in a train notices that he can count 21  telephone posts in one minute. If they are known  to be 50 metres apart, at what speed is the train  travelling?
a)61 km/hr    b)56  km/hr  
c)63  km/hr    d)60 km/hr


3. A train is moving at the speed of 80 km/hr.  What is its speed in metres per second?
a) 22 2/9 m/s  b)22 m/s  
c)21 1/9 m/s    d)21 m/s


4.  Excluding stoppages, the speed of a bus is 54  kmph and including stoppages, it is 45 kmph. For  how many minutes does the bus stop per hour?
a)12    b)11    c)10    d)9


5. Two trains one 260m and other 140m long are  running in opposite direction on parallel lines.  Speed of 1 st is 77 k/hr and others is 67 km/hr  ,how long will take to cross each other?
a)10sec       b)7sec
c)2mins      d)70sec    

 
6. A train 800m long running at the speed of  78km/hr will cross a tunnel in 1 min .The length  of the tunnel is?
a)700m      b)500m   
c)1300m      d)800m   

 
7.A train starts from station A at 10 am travels at 50km/hr toward s  station 210 km away . Another train starts from B to A, at 12 pm and travels at 60km/hr . What distance from a will they meet?
A) 150 km b)200 km
c)180 km    d)110 km

8. Two trains of length 130m and 110m run on parallel tracks. When running in the same direction faster train cross slower one in 20 sec. When running in opposite direction at their earlier speeds they pass each other completely in 12 sec. Find the speed of each train?
(a) 30m/s, 20 m/s  (b) 16 m/s, 4 m/s
(c) 45 m/s, 27 m/s  (d) 15 m/s, 5 m/s
(e) None of these

9. A 240m long train crosses a platform of equal length ini 27s. What is the speed of the train in kmph?
(a) 48      (b) 60    
(c) 56      (d) 64
(e) None of these

10. A 360m long train runs at the speed of 80 kmph. In what time will the train crosses a man running at 8 kmph in the same direction of train?
(a) 16s  (b) 18s   (c) 20s
d) 15s    (e) None of these

 

Answers :

Q.no 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Answer B D A C A B A B D B
Advertisements
Share:

0 comments :

Post a Comment

Follow On Google plus
DMCA.com Protection Status DMCA.com Protection Status
Copyright © IBPSExamGuru | ibps bankers Guru Adda Clerk PO