IBPSExamguru blog for Bankers Job Aspirants Adda to get Update Data in bank Jobs Recruitment Clerk PO & Specialist Officer RRB CWE and Common Interview

Wednesday, 2 March 2016

Quantitative Aptitude: Compound Interest Practice Questions

1. A sum of rupees 3903 is divided between P and Q such that the share of P at the end of 8 years is equal to the share of Q after 10 years. Find the share of P if rate of interest is 4% compounded annually

A. 2012

B. 2029

C. 2028

D. 2081

E. None of these

 

2. A man borrows 2000 rupees at 10% compound interest. At the end every year he pays rupees 1000 back. How much amount should he pay at the end of the third Year to clear all his debt?

A. 252

B. 352

C. 452

D. 552

E. None of these

 

3. A sum of rupees 3200 is compounded annually at the rate of 10 paisa per rupee per annum. Find the compound interest payable after 2 years.

A. 200

B. 842

C. 672

D. 832

E. None of these

 

4. What sum of money will amount to rupees 1124.76 in 3 years, if the rate of interest is 5% for the first year, 4% for the second year and 3% for the third year?

A. 1500

B. 1200

C. 1000

D. 1900

E. None of these

 

5. Riya saves an amount of 500 every year and then lent that amount at an interest of 10 percent compounded annually. Find the amount after 3 years.

A. 1820.5

B. 1840.5

C. 1920.5

D. 1940.5

E. None of these

 

6. A sum of 3000 becomes 3600 in 3 years at 15 percent per annum. What will be the sum at the same rate after 9 years?

A. 5124

B. 5184

C. 5186

D. 5192

E. None of these

 

7. On a certain sum of money, after 2 years the simple interest and compound interest obtained are Rs 400 and Rs 600 respectively. What is the sum of money invested?

A. 100

B. 200

C. 300

D. 400

E. None of these

 

8. A sum of money becomes Rs 35,280 after 2 years and Rs 37,044 after 3 years when lent on compound interest. Find the principal amount.

A. 2800

B. 3000

C. 3200

D. 4000

E. None of these

 

9. A sum of money is lent for 2 years at 10% p.a. compound interest. It yields Rs 8.81 more when compounded semi-annually than compounded annually. What is the sum lent?

A. 1000

B. 1200

C. 1400

D. 1600

E. None of these

 

10. A sum of rupees 4420 is to be divided between raj and parth in such a way that after 5 years and 7 years respectively the amount they get is equal. The rate of interest is 10 percent. Find the share of raj and parth.

A. 2000, 2420

B. 2420, 2000

C. 2480, 2420

D. 2210, 2210

E. None of these

 

Answers

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
C B C C A B B C D B
Advertisements
Share:

0 comments :

Post a Comment

Follow On Google plus
DMCA.com Protection Status DMCA.com Protection Status
Copyright © IBPSExamGuru | ibps bankers Guru Adda Clerk PO