IBPSExamguru blog for Bankers Job Aspirants Adda to get Update Data in bank Jobs Recruitment Clerk PO & Specialist Officer RRB CWE and Common Interview

Monday, 21 March 2016

Problems Based on Alphabet

1. In English alphabet series which letter 13 from left end.
a) K      b) L      c) M      d) P      e) None of these
Answer. c) We count from left end of alphabet 13 position is M. (the left position of alphabet is same as numeric  value of alphabet in alphabet series)

 

2. In English alphabet series which letter is 15t from left end and 8th to the left?
a) E      b) F      c) G      d) H      e) None of these

Answer. c)  In question we have to find alphabet twice from the left side  By rules:  Left position & Left position = – (subtract); 15 – 8 = 7. So, from left end alphabet is G.

 

3. In English alphabet series which letter is 12th from Right and 5th to the left?
a) J      b) K      c) L      d) M      e) None of these

Answer. a)  By rule     Right Position & Left Position = + (Addition)
12+5 = 17(from right),
Now we can convert right position to left position so that it can be easily counted.
Therefore left position= 27– 17=10. Place value of 10 is

 

4. In English alphabet series which letter is 11th from right end of 5th to the right?
a) Q      b) U      c) W      d) S      e) None of these
Answer. b)  By rule    Right Position & Right Position= – (Subtract)J.
11– 5 = 6. (From right end 6th position U)
Thereafter left position = 27 – 6=21. Place value of 21 is U.

 

5. In English alphabet series which letter 5th to the left and 12th from right ends?
a) R      b) S       c) J      d) L      e) None of these
Answer. c)  By rule    Right Position & Left Position = + (Addition)
12+5 = 17(from right end 17th position j),
Then convert from right to left position that is 27– 17=10 (from left end). Place value of 10 is J.


6. In above alphabet series which alphabet middle between J and T.
a) N      b) P      c) O      d) K      e) None of these
Answer. c)  By Rule: Numeric Value of alphabet J = 10 & T = 20; middle term = (10 + 20) ÷ 2 = 15;
Numeric value (15) of middle term = O.


7. In the above alphabet series which alphabet middle between J and U.
a) N      b) P      c) O      d) Can’t be determined e) None of these
Answer. d)  By Rule: Numeric Value of alphabet J = 10 & U = 21; middle term = (10 + 21) ÷ 2 = 15.5;(can’t be determined)

 

8.How many consonants are there in above alphabet series which is immediately followed by a vowel?
a) None      b) Two      c) Three    d) Four     e) None of these
Answer. d)  A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z (four sets of alphabets contain in alphabet series).

 

9. How many vowels are there in above alphabet series which is immediately followed by consonant and  immediately  followed by a consonant?
a) None      b) Two      c) Three    d) Four     e) None of these
Answer. d)   A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z (four sets of alphabets contain in alphabet series).

 

10. How many vowels in above alphabet series which is immediately followed by either consonant or immediately  followed by consonant. 
a) One     b) Two      c) Three    d) more than four  e) None of these
Answer. d)

Advertisements
Share:

0 comments :

Post a Comment

Follow On Google plus
DMCA.com Protection Status DMCA.com Protection Status
Copyright © IBPSExamGuru | ibps bankers Guru Adda Clerk PO