IBPSExamguru blog for Bankers Job Aspirants Adda to get Update Data in bank Jobs Recruitment Clerk PO & Specialist Officer RRB CWE and Common Interview

Monday, 7 March 2016

Numerical Ability Practice set-2 for IBPS & SBI Clerk

1. 2 hours after a freight train leaves Delhi a passenger train leaves the same station travelling in the  same direction at an average speed of 16 km/hr. After travelling 4 hrs the passenger train overtakes the  freight train. The average speed of the freight train was?
a) 40     
b) 30     
c) 80     
d) 60       
e) None of these


2. Find next tem: 8 15 24 35 48 63 _?
a) 70     
b) 80     
c) 75     
d) 88       
e) None of these


3. The difference between two numbers is 5. If their product is 336, then the sum of the 2 numbers is:
a)21     
b)51     
c)28     
d)37       
e) None of these


4. Which number is the odd one out: 9678, 4572, 5261, 3527, 7768
a) 7768   
b) 3527  
c) 4572   
d) 9678     
e) 5261


5. If X=Y=2Z and XYZ=256 then what is the value of X?
a) 8     
b) 3     
c) 5     
d) 6       
e) None of these


6.  A radio when sold at a certain price gives a gain of 20%. What will be the gain percent, if sold for  thrice the price?
a) 280    
b) 270    
c) 290    
d) 260      
e) None of these

 

7.  x% of y is  equal y% of ?
a) x/y    
b) 2y     
c) x     
d)Can’t be determined
e) None of these

 

8. If the value of x lies between 0 & 1 which of the following is the largest?
a) x     
b) x2
c) –x     
d) 1/x      
e) None of these

 

9. Thirty men take 20 days to complete a job working 9 hours a day. How many hours a day should 40  men work to complete the job?

a) 8 hrs   
b) 7 (1/2)hrs   
c) 7 hrs   
d) 9 hrs     
e)    None    of    these

 

10. A and B can do a piece of work in 45 days and 40 days respectively. They began to do the work  together but A leaves after some days and then B completed the remaining work n 23 days. The number of  days after which A left the work was
a) 9     
b) 11     
c) 12     
d) 15       
e)16

11. On sports day, if 30 children were made to stand in a column, 16 columns could be formed. If 24
children were made to stand in a column, how many columns could be formed?
a) 20     
b) 30     
c) 40     
d) 50       
e) None of these

12. The probability that a man will be alive for 25 years is 3/5 and the probability that his wife will be
alive for 25 years is 2/3. Find the probability that only the man will be alive for 25 years.
a)2/5     
b)1/5     
c) 3/5    
d) 4/5      
e) None of these

13. In a single throw of a dice, what is the probability of getting a number greater than 4?
a)1/2     
b) 2/3    
c) ¼    
d)1/3       
e) None of these

14. After allowing a discount of 11.11 % , a trader still makes a gain of 14.28 % .at how many percent above the cost price does he mark his goods?
a) 28.56%   
b) 35%   
c) 22.22%   
d) 23%    
e) None of these

15. A / B = C; C > D then
a) A is always greater than D     
b) C is always greater than D
c) B is always less than D       
d) can’t be determined
e) None of these

16. The population of a town was 1,60,000 three years ago. If it increased by 3%, 2.5% and 5%  respectively in the last three years, then the present population of the town is :
a)1,77,000   
b)1,77,366   
c)1,77,461   
d)1,77,596     
e) None of these

17. What is the missing number in this series: 8, 2, 14, 6, 11, ? ,14, 6, 18, 12
a) 8     
b) 6     
c) 9     
d)11       
e) None of these

18. Average age of students of an adult school is 40 years. 120 new students whose average age is 32 years  joined the school. As a result the average age is decreased by 4 years. Find the number of students of the  school after joining of the new students.
a) 1200   
b) 120    
c) 360    
d) 240     
e) None of these

 

Answers :

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
A E D B A D C D B A A B D A A B C D
Advertisements
Share:

0 comments :

Post a Comment

Follow On Google plus
DMCA.com Protection Status DMCA.com Protection Status
Copyright © IBPSExamGuru | ibps bankers Guru Adda Clerk PO