IBPSExamguru blog for Bankers Job Aspirants Adda to get Update Data in bank Jobs Recruitment Clerk PO & Specialist Officer RRB CWE and Common Interview

Thursday, 25 February 2016

ssc cgl quantitative aptitude questions and answers set 1

Friends, Find Some ssc cgl quantitative aptitude questions and answers for Practice

1. N  number  of  persons  decide  to  raise  ` 3  lakhs  by equal  contributions from  each.  If  they contributed  ` 50  each  extra,  the  contribution  would  be  ` 3.25 lakhs.  How  many  persons  are  there?
(a) 600
(b) 400
(c) 450
(d) Cannot  be  determined
(e) None  of  thes

 

2. The  average  of  the  first  and  the  second  of  three numbers  is  15  more  than  the  average  of  the  second and the third of these numbers. What is the difference between the first and the third of these three numbers?
(a) 15
(b) 45
(c) 60
(d) Data inadequate
(e) None  of  these

 

3. The average of Suresh’s marks in English and History is 55.  His average  of marks  in English  and Science is  65.  What  is  the  difference  between  the  marks which  he  obtained  in  History  and  Science?
(a) 40
(b) 60
(c) 20
(d) Data inadequate
(e) None  of  the  above

 

4. The  average  of  four  consecutive  even  numbers  is one-fourth of the sum of these numbers. What is the difference  between  the  first  and  the  last  number?
(a) 4
(b) 6
(c) 2
(d) Cannot  be  determind
(e) None  of  these

 

5. The average of three consecutive odd numbers is 14 more  than  one-third  of  the  first  of  these  numbers, what  is  the  last  of  these  numbers?
(a) 17
(b) 19
(c) 15
(d) Data inadequate
(e) None  of  these

 

6. Nine men went to a hotel. 8 of them spent  `3 each over their meals and the ninth spent `2 more than the average expenditure of all the nine. The total money spent by all of them was
(a) `26
(b) `40
(c) `29.25
(d) `27
(e) None  of  these

 

7. A cricketer whose bowling average is 12.4 runs per wicket  takes  5  wickets  for  26  runs  and  thereby decreases his average by 0.4. The number of wickets taken by him till the last match was:
(a) 64
(b) 72
(c) 80
(d) 85
(e) None  of  these

 

8. A  batsman  has scored  an average  of 46  runs for  a certain number  of innings  played in  England. When he  came back  to  India,  he  played  another  two  test matches of two innings each and scored at an average of 55 runs. For the innings in England and in India taken together, he has improved his average by 2 runs over the matches played in England. Find the number of innings played in England.
(a) 12
(b) 13
(c) 14
(d) 15
(e) None  of  these

 

9. There  were  35  students  in  a  hostel.  Due  to  the admission of  7 new  students,  the expenses  of mess were increased  by  `.  42 per  day  while the  average expenditure per head diminished by Re 1. What was the original expenditure of the mess?
(a) `400
(b) `420
(c) `445
(d) `465
(e) None  of  these

 

10. A batsman makes a scores of 98 runs in his 19th inning and thus increases his average by 4. What is his average after 19th inning ?
(a) 22
(b) 24
(c) 28
(d) 26
(e) None  of  these


Answers :

1 (e) 2 (e) 3 (c) 4 (b) 5 (d)

6 (c) 7 (d) 8 (c) 9 (b) 10 (D)

Also read :

SSC Upcoming Notifications

SSC CGL Previous Question paper PDF Download

Advertisements
Share:

0 comments :

Post a Comment

Follow On Google plus
DMCA.com Protection Status DMCA.com Protection Status
Copyright © IBPSExamGuru | ibps bankers Guru Adda Clerk PO