IBPSExamguru blog for Bankers Job Aspirants Adda to get Update Data in bank Jobs Recruitment Clerk PO & Specialist Officer RRB CWE and Common Interview

Saturday, 23 January 2016

IBPS SO Quantitative Aptitude Practice set

Directions (1-5) : Study the following Graph carefully and answer the questions given below:

clip_image002

1. The income of the Company in the year 2000 was Rs. 50 crores and the income of the Company in the year 2003 was Rs. 95 crores. What is the respective ratio of the expenditure of the Company in the year 2000 to the expenditure of the Company in the year 2003 ?

(1) 5 : 9

(2) 1 : 3

(3) 4 : 7

(4) 4 : 9

(4) None of these

Ans:4

 

2. What is the approximate percent profit of the year 2004, if the income of the Company was Rs. 136 crores?

(1) 85

(2) 75

(3) 79

(4) 82

(5)73

Ans:3

 

3. The expenditure of the Company in the year 2001, was Rs. 45 crores, what was the income of the Company in that year ?

(1) Rs. 40,00,00,000

(2) Rs. 60,00,00,000

(3) Rs. 5,50,00,000

(4) Rs. 6,00,00,000

(5) None of these

Ans:2

 

4. In which year is the per cent increase/ decrease in profit the highest from that of the previous year?

(1)2002

(2)2001

(3) 2003

(4) 2004

(5) None of these

Ans:1

 

5. What is the average profit earned by the Company over the years?

(1) Rs. 4,25,00,000

(2) Rs. 42,00,00,000

(3) Rs. 42,80,00,000

(4) Rs. 43,00,00,000

(5) None of these

Ans:5

 

Explanation (1-5):

clip_image004

clip_image006

Directions (6-10) : Study the following information carefully to answer the questions given below it:

In a school of 2500 students, all the students have enrolled for different games viz. hockey, table-tennis, badminton, football, cricket, chess and carrom. The respective ratio of girls to boys in the school is 3 : 2. 20% of the boys play only cricket. 25% of the girls play table-tennis, badminton and carrom only. 26.8% of the boys play only football. The number of girls playing only cricket is 175% of the boys playing the same. The respective ratio of girls playing only chess to boys playing only chess is 12 : 11. 25.7% of the boys play hockey, table- tennis and carrom only. One-fourth of the girls play only badminton. The remaining girls play football and hockey only. The remaining boys play only chess.

6. How many students play more than one game ?

(1)850

(2)862

(3) 732

(4)670

(5) None of these

Ans:3

 

7. The total number of students playing hockey is what per cent of the total number of students in the school ?

(1) 25.7

(2) 10.8

(3) 14.28

(4) 21.14

(5) None of these

Ans:3

 

8. What is the respective ratio of total number of boys playing chess to the total number of girls playing badminton ?

(1) 11 : 30

(2) 13 :32

(3) 9 : 29

(4) 13 : 29

(5) None of these

Ans:1

 

9. What is the total number of students playing football, cricket and table-tennis ?

(1)1300

(2)1550

(3) 1450

(4) 1650

(5) None of these

Ans:2

 

10. How many students play carrom?

(1) 475

(2) 600

(3) 538

(4) 482

(5) None of these

Ans:5

 

Explanation (6-10):

clip_image008Advertisements

Share:

0 comments :

Post a Comment

Follow On Google plus
DMCA.com Protection Status DMCA.com Protection Status
Copyright © IBPSExamGuru | ibps bankers Guru Adda Clerk PO