Friday, 11 December 2015

IBPS Specialist Officers – Marketing Model Paper for Practice

Leave a Comment
1. The sequence of a sales process is
a)A call, a lead, presentation and sale
b) A lead, a call, presentation and sale
c) Presentation, sale, lead and call Accessing the web
d) Presentation, lead, sale and call
e) Sale, call, lead and presentation
Ans: b

2. ‘Benchmark’ means?
a) Products line up on bench
b) Sales man sitting on a bench
c) Set standards
d) Marks on a bench
e) None of these
Ans: c

3. A market plan is?
a) Company’s prospectus
b) Same as memorandum of association
c) A document for marketing strategies
d) Business goals
e) Action plan for better production
Ans: c

4. “HNI” in marketing means?
a) High number influence
b) Highly negative individual
c) High networth improvement
d) High networth individual
e) High inspired national
Ans: d

5. Bank ATMs are__________________
a) Delivery outlets
b) Market plans
c) Personalized products
d) Tools for overcoming buyer’s resistance
e) Motivating Tools
Ans: c

6. Marketing Expansion means —-
a) Hiring more staff
b) Firing more staff
c) Buying more products
d) Buying more companies
e) Growth in sales through existing and new products
Ans: e

7. Negotiation skills help in
a) Arriving at consensus
b) Breaking the ice
c) Carrying marketing further
d) Mutual win-win result of bargaining
e) All of these
Ans: e

8. One of the following is not required for effective marketing. Find the same.
a) Motivation
b) Empathy
c) Communication skills
d) Sympathy
e) Perseverance
Ans: d

9. Political campaigns are generally examples of?
a) Cause marketing
b) Organization marketing
c) Event marketing
d) Person marketing
e) None of the above
Ans: d

10. Today's marketers need...
a) Neither creativity nor critical thinking skills
b) Both creativity and critical thinking skills
c) Critical thinking skills but not creativity
d) Creativity but not critical thinking skills
e) None of the above
Ans: b

11. Successful marketing aims at:
a) Increasing the sales volume
b) Increasing the profits
c) Increasing the outputs of the sales persons
d) All of these
e) None of these
Ans: d

12. The term "marketing mix" describes:
a) A composite analysis of all environmental factors inside and outside the firm
b) A series of business decisions that aid in selling a product
c) The relationship between a firm's marketing strengths and its business weaknesses
d) A blending of four strategic elements to satisfy specific target markets
Ans: d

13. The key term in the American Marketing Association's definition of marketing is:
a) Process
b) Customers
c) Stakeholders
d) Value
e) None of the above
Ans: d

14. A critical marketing perspective is the process of determining:
a) The value of a product, person, or idea
b) How places compete with each other
c) The worth and impact of marketing activities
d) Which type of promotional strategy works best
e) None of the above
Ans: c

15. Car (automobile) designers world-wide began working on plans for a dual energy car when:
a) They realized that such a vehicle was not only feasible, but inexpensive
b) The legal tolerance for noxious emissions from automobiles began to be reduced
c) Noise pollution regulations began to be passed that would outlaw the internal combustion engine
d) Sweden passed a law that said all new vehicles had to have a provision for pedal-power
e) None of the above
Ans: b

16. A firm has decided to alter its pricing and promotional strategies in response to slower than expected job growth and declining personal incomes. The firm is responding to changes in its:
a) Socio-cultural environment
b) Political environment
c) Economic environment
d) Competitive environment
e) None of the above
Ans: c

17. The differentiation of a firm’s products or services to promote environmental responsibility is referred to as:
a) Social branding
b) Eco-branding
c) Me-too branding
d) Brand personality
e) None of the above
Ans: b

18. The Four R’s Of Marketing
a) Retention
b) Relationships
c) Referrals
d) Recovery
e) All
Ans: e

19. A ____ is a name, term, sign, symbol, or design, or a combination of these that identifies the marker or seller of a product or service
a) Product feature
b) Sponsorship
c) Brand
d) Logo
e) None of the above
Ans: c

20. When producers, wholesalers, and retailers working as a unified system, they comprise a
a) Conventional marketing system
b) Power-b
c) Horizontal marketing system
d) Vertical marketing system
e) None of the above
Ans: d

21. The study of human populations in terms of size, density, location, age, gender, race, occupation, and other statistics is called?
a) Geothermic
b) Demography
c) Ethnography
d) Hemos-popography
e) None of the above
Ans: b

22. The practice of going after a large share of a smaller market or subsets of a few markets is called:
a) Undifferentiated marketing
b) Differentiated marketing
c) Concentrated marketing
d) Turbo marketing
e) None of the above
Ans: c

23. If Arrow Shirts company pays money to a New Shirts Company for the right to use their name on his line of shirts, then the New Shirts Company is using which type of branding?
a) Licensed brand
b) Manufacturer’s brand
c) Private brand
d) Co-brand
e) None of the above
Ans: a

24. If your company were to make light bulbs to be used in photocopies, you would most likely be selling to a ______ market.
a) Reseller
b) Business
c) Government
d) Service based marketing system
e) None of the above
Ans: b

25. _____ has the advantage of being high in selectivity; low cost, immediacy, and interactive capabilities
a) Direct Mail
b) Outdoor
c) Online
d) Radio
e) None of the above
Ans: c

26. If your company were to make a product such as a suit of clothes and sold that product to a retailer, your company would have sold to the _______market.
a) Reseller
b) Business
c) Government
d) Service
e) None of the above
Ans: a

27. The advantages of audience selectivity, no ad competition and personalization apply to which type of media?
a) Newspapers
b) Television
c) Direct Mail
d) Radio
e) None of the above
Ans: c

28. Technological advances, shifts in consumer tastes, and increased competition, all of which reduce demand for a product are typical of which stage in the PLC?
a) Decline stage
b) Introduction stage
c) Growth stage
d) Maturity stage
e) None of the above
Ans: a

29. ____ is screening new-product ideas in order to spot good ideas and drop poor ones as soon as possible.
a) Idea generation
b) Concept development and testing
c) Brainstorming
d) Idea screening
e) None of the above
Ans: c

30. The type of sales force structure in which the sales force sells along product lines is called a
a) Territorial sales force
b) Product sales force
c) Customer sales force
d) Retail sales force
e) None of the above
Ans: b

31. Find the correct sentence__________
a) Higher the price, higher are the sales
b) More number of sales persons leads to more sales
c) Mission statement is part of market plan
d) Better sales incentives means better performance
e) All customers are profitable customers
Ans: c

32. NAV is the price of __________________
a) Entire fund value
b) One unit of a fund
c) Surrender value
d) Average value of shares
e) Dividends paid in a year
Ans: b

33. A Master policy in the case of Life insurance indicates_______________
a) Policy is sale
b) Policy is in the name of servant
c) Only one life is assured
d) There are several beneficiaries
e) Life assured should be a male
Ans: d

34. What do you mean by augmented brand?
a) Value addition to the customer services and benefits that are built around the core product or service offering
b) Combining with two or more company products
c) To increase the number of products
d) To increase the number of branches
e) None of the above
Ans: a

35. What are the elements that influence consumer behavior?
a) Attitude of customer
b) Necessities of customer
c) Tentative problems
d) Benefits
e) All the above
Ans: d

36. Buying process involves the following process:
a) Identification of need
b) Priority of the need
c) Affordability
d) Type of market
e) Only a, b, c
Ans: e

37. The level of satisfaction a consumer keeps towards a brand name is called:
a) Brand equity
b) Brand name
c) Brand utility
d) Branch loyalty
e) All the above
Ans: d

38. Just in time is a technique first used in which country?
a) India
b) USA
c) Japan
d) UK
e) Germany
Ans: c

39. Which of the following psychological factors does not influence consumer behavior?
a) Perception
b) Self-esteem
c) Self-confidence
d) Income level
e) None of the above
Ans: d

40. Product design is a function:
a) Front office staff
b) Back office staff
c) Management
d) Marketing and Research Team
e) Loans department
Ans: d

41. What is Ad-Valorem Duties?
a) Duties determined as a certain percentage of prices of the product.
b) Advertisement costs
c) Selling price minus cost price
d) Either b or c
e) All the above
Ans: a

42. Determination of objective is the______ step of marketing planning
a) Last
b) Second
c) Second last
d) First
e) Fifth
Ans: d

43. It’s a sequence of steps to be undertaken by an enterprise to enforce a policy. Name it,
a) Forecasting
b) Procedure
c) Rules
d) Scheduled
e) Policy
Ans: b

44. The land development banks meet the requirements of__
a) Farmers
b) Industries
c) States
d) Towns
e) Cinema Halls
Ans: a

45. Who sells the goods on behalf of his principal?
a) Principal
b) Factors
c) Broken
d) Auctioneer
e) None of above
Ans: e

46. “To be superior” is the example of:
a) Secondary motivate
b) Primary motivate
c) Single motive
d) Multiple motive
e) None of these
Ans: b

47. Bank overdraft is a source of________
a) Short term marketing finance
b) Long term credit
c) Debt
d) Capital
e) Finance
Ans: a

48. “To become a major player in the global chemical business and simultaneously growth in other growth industries like infrastructure“ is the mission statement of:
a) Reliance
b) Tata
c) Kotak Mahindra
d) Bharti Enterprises
e) None of these
Ans: a

49. An audio cassette manufacturer enters in to a food processing business. What is the strategy here?
a) Market penetration
b) Diversification
c) Loss leader
d) Market scanning
e) None of the above
Ans: b

50. Surf Excel was named so to take advantage of the existing brand value of Surf. This strategy can be classified as ___ strategy.
a) Brand growth
b) Brand extension
c) Branding
d) Bonding
e) None of the above
Ans: b

sponsored links


Post a Comment