IBPSExamguru blog for Bankers Job Aspirants Adda to get Update Data in bank Jobs Recruitment Clerk PO & Specialist Officer RRB CWE and Common Interview

Monday, 28 December 2015

IBPS SO Reasoning Practice Test 2

Direction (1-5): In each of the questions below are given two or three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the three statements disregarding commonly known facts. Give answer:
1. If only conclusion I follows.
2. If only conclusion II follows.
3. If either conclusion I or conclusion II follows.
4. If neither conclusion I nor conclusion II follows.
5. If both conclusion I and conclusion II follows.

1. Statements :
Some stars are moons.
All moons are planets.
No planet is universe.
Conclusions :
I. All moons being stars is a possibility.
II. No universe is a star.
Ans: 1

2. Conclusions :
I. At least some planets are stars.
II. No moon is universe.
Ans: 5

3. Statements :
All apartments are huts.
No hut is a building.
All buildings are cottages.
Conclusions :
I. No cottage is an apartment.
II. Some cottages are apartments.
Ans: 3

4. Conclusions :
I. No apartment is a cottage.
II. Some buildings being apartments is a possibility.
Ans: 4

5. Conclusions :
I. Some cottages being apartments is a possibility.
II. No cottage is a hut.
Ans: 1

Direction (6-10): Study the following information carefully and answer the given questions: Seven lectures are scheduled to be held in a week. There is only one lecture on each of the seven days of the week, starting from Monday and ending on Sunday. Lecture on chemistry is either on Wednesday or on Saturday. Three lectures are scheduled to be held between Chemistry and English. Two lectures are scheduled to be held between English and Computers. Lecture on Physics is scheduled on the day which is immediately next to the day when lecture on Biology is scheduled. Lecture on Psychology is scheduled to be held after Mathematics (not necessarily immediately after Mathematics). Lecture on Psychology is not scheduled for Saturday or Sunday.

6. Which of the following lectures is scheduled for Thursday?
(1) Mathematics
(2) English
(3) Physics
(4) Biology
(5) Computers
Ans: 5

7. Which of the following combinations of daylecture is correct?
(1) Saturday — Physics
(2) Monday — Biology
(3) Tuesday — English
(4) Thursday — English
(5) Sunday — Computers
Ans: 1

8. If Chemistry is related to Biology and Psychology is related to Computers in a certain way based upon the given lecture schedule, then Biology will be related to which of the following based upon the same relationship?
(1) English
(2) Mathematics
(3) Physics
(4) Chemistry
(5) None of these
Ans: 1

9. Which of the following lecture(s) is/are scheduled to be held between the lectures on Chemistry and Physics?
(1) No lecture is scheduled between these two lectures.
(2) Only Computers
(3) Computers and Psychology
(4) Computers and Biology
(5) English and Mathematics
Ans: 4

10. How many lectures are scheduled to be held between English and Mathematics?
(1) None
(2) One
(3) Two
(4) Three
(5) Five
Ans: 5

11. In a row of forty children, R is eleventh from the right end and there are fifteen children between R and M. What is M's position from the left end of the row?
(1) Fourteenth
(2) Fifteenth
(3) Thirteenth
(4) Cannot be determined
(5) None of these
Ans: 1

12. How many such pairs of letters are there in the word ADJUSTING each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?
(1) None
(2) One
(3) Two
(4) Three
(5) More than three
Ans: 4

13. If 'R' denotes '÷'; T denotes '–'; 'M', denotes '+' and 'W' denotes '×', then— 27 T 15 R 3 W 4 M 6 = ?
(1) 7
(2) 13
(3) –23
(4) 1
(5) None of these
Ans: 2

14. Among P, Q, R, S and T each having a different height, Q is shorter than only T and S is shorter than P and R. Who among them is the shortest?
(1) R
(2) S
(3) P
(4) Data inadequate
(5) None of these
Ans: 2

15. In a certain code language 'how many are there' is written as 'ka na ta da' and 'many are welcome here' is written as 'na pi ni ka'. How is 'how' written in that code language?
(1) ta
(2) da
(3) ta or da
(4) Data inadequate
(5) None of these
Ans: 3Advertisements
Share:

0 comments :

Post a Comment

Follow On Google plus
DMCA.com Protection Status DMCA.com Protection Status
Copyright © IBPSExamGuru | ibps bankers Guru Adda Clerk PO