IBPSExamguru blog for Bankers Job Aspirants Adda to get Update Data in bank Jobs Recruitment Clerk PO & Specialist Officer RRB CWE and Common Interview

Monday, 21 December 2015

IBPS SO Reasoning Practice Test 2

1. How many meaningful English words can be formed with the letters ELRU using each letter only once in each word?
1) None
2) One
3) Two
4) Three
5) More than three
Ans: 3

2. How many such digits are there in the number 69143875 each of which is as far away from the beginning of the number as when the digits are rearranged in descending order within the number?
1) None
2) One
3) Two
4) Three
5) More than three
Ans: 1

3. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
1) Magenta
2) Purple
3) Pink
4) Grey
5) Blue
Ans: 5

4. In a certain code 'DOUBT' is written as '53146' and 'TEAM' is written as '6972'. How is ABODE written in that code?
1) 74659
2) 73459
3) 75439
4) 74359
5) None of these
Ans: 4

5. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
1) Sitar
2) Flute
3) Violin
4) Santoor
5) Sarod
Ans: 2

Directions (Q.6 - 10): A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input rearrangement.

Input: but 32 71 glory fair south 65 84

Step I: south but 32 71 glory fair 65 84

Step II: south 84 but 32 71 glory fair 65

Step III: south 84 glory but 32 71 fair 65

Step IV: south 84 glory 71 but 32 fair 65

Step V: south 84 glory 71 fair but 32 65

Step VI: south 84 glory 71 fair 65 but 32 and step VI is the last step of the rearrangement. As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input.


6. Step III of an input is: year 92 ultra 15 23 strive house 39. How many more steps will be required to complete the rearrangement?
1) Three
2) Four
3) Two
4) Five
5) None of these
Ans: 2

7. Input: anyhow 49 24 far wide 34 69 Which of the following steps will be the last but one?
1) VI
2) VII
3) V
4) VIII
5) None of these
Ans: 3

8. Step II of an input is: town 74 pair 15 31 nice job 42 Which of the following is definitely the input?
1) pair 15 31 town nice job 42 74
2) pair 15 town 31 74 nice job 42
3) pair 15 town 74 31 nice job 42
4) cannot be determined
5) None of these
Ans: 4

9. Input: play over 49 37 12 match now 81 Which of the following will be step IV?
1) play 81 over 49 37 match now
2) play 81 over 49 37 12 now
3) play 81 over 49 now 37 match 12
4) there will be no such step.
5) None of these
Ans: 4

10. Step II of an input is:
war 58 box cart 33 49 star 24.
Which of the following steps will be the last?
1) V
2) VI
3) IV
4) VII
5) None of these
Ans: 2

Directions (Q.11 - 15): Study the following information carefully to answer these questions: Seven friends A, B, C, D, E, F and G perform in stage shows on a different day from Monday to Sunday, not necessarily in the same order. Each one performs a different item, viz. Music, Dance, Mimicry, Play, Debate, Speech and Monologue, not necessarily in the same order.
           
                B performs 'Play' on Thursday and E performs 'Music' on Sunday. G performs 'Mimicry' but not on Tuesday or Saturday. C's performance is on the next day of G's performance. D performs on Monday but not 'Dance' or 'Debate'. A performs 'Monologue' which is on the next day of 'Speech'. 'Dance' is not performed on Saturday.

11. Who performs Dance?
1) C
2) F
3) D
4) C or D
5) None of these
Ans: 2

12. Which item is performed by D and on what day?
1) Mimicry - Monday
2) Music - Tuesday
3) Play - Wednesday
4) Speech - Monday
5) None of these
Ans: 4

13. A performs on which day of the week?
1) Tuesday
2) Wednesday
3) Friday
4) Saturday
5) None of these
Ans: 1

14. G performs on which day of the week?
1) Wednesday
2) Saturday
3) Tuesday
4) Cannot be determined
5) None of these
Ans: 5

15. Who performs in Debate?
1) B
2) D
3) F
4) C
5) None of these
Ans: 4

Directions (Q.16 - 20): Below is given a passage followed by several possible inferences which can be drawn from the facts stated in the passage. You have to examine each inference separately in the context of the passage and decide upon its degree of truth or falsity

Mark answer:

1) if the inference is 'definitely true', i.e. it properly follows from the statement of facts given.

2) if the inference is 'probably true' though not 'definitely true' in the light of the facts given.

3) if the inference is 'data are inadequate', i.e. from the facts given you cannot say whether the inference is likely to be true or false.

4) if the inference is 'probably false', though not 'definitely false' in the light of the facts given.

5) if the inference is 'definitely false', i.e. if cannot possibly be drawn from the facts given or it contradicts the given facts.

The age-old fear of moneylenders has instilled a natural financial discipline among Indians. Yet, the heady growth over the past four years has lulled many into a false sense of security and put them at risk of falling into a debt trap. Risks for borrowers increased manifold after the markets moved towards a floating rate regime and financial innovation created products that left them with a much larger liability than their initial borrowings. Future borrowers could perhaps take a leaf out of the book of mistakes that their predecessors have made in the recent past.

16. Erstwhile private moneylenders provided financial security to the borrowers.
Ans: 4

17. Borrowers are more at risk when they avail loan with floating rate of interest.
Ans: 1

18. New financial products decrease liability of the borrowers.
Ans: 3

19. Future borrowers need to learn from the experience of others before they borrow.
Ans: 1

20. Attractive financial products put less burden on the borrowers.
Ans: 3

Advertisements
Share:

0 comments :

Post a Comment

Follow On Google plus
DMCA.com Protection Status DMCA.com Protection Status
Copyright © IBPSExamGuru | ibps bankers Guru Adda Clerk PO