IBPSExamguru blog for Bankers Job Aspirants Adda to get Update Data in bank Jobs Recruitment Clerk PO & Specialist Officer RRB CWE and Common Interview

Friday, 18 December 2015

IBPS SO English Language Practice Test 1

Directions (Q.1-10): Which of the phrases 1, 2, 3, 4 or 5 given below each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the sentence grammatically correct? If the sentence is correct as it is, mark 5 i.e. No correction required as the answer.

1. A majority of the students believe that examinations are unnecessary.
1) to have been not necessary
2) have unnecessary
3) are being unnecessary
4) were being unnecessary
5) No correction required
Ans: 5

2. Being a pleasant morning he went out for walk along the seashore.
1) With a pleasant morning
2) It being a pleasant morning
3) Being a pleasing morning
4) As a pleasant morning
5) No correction required
Ans: 2

3. By the time he had won his commission, the senior officer had to start seeking employment else where.
1) had started seeking
2) were started seeking
3) had been started to seek
4) were to have started seeking
5) No correction required
Ans: 1

4. All round is emptiness and silence, the silence it seems.
1) around is emptiness and silence
2) round is emptiness and silent
3) round are emptiness and silence
4) around are emptiness and silence
5) No correction required
Ans: 1

5. Children nowadays are watching too much television.
1) to much of
2) more of
3) very much of
4) much on
5) No correction required
Ans: 5

6. What all this mean, is that the disciples are more powerful than their teacher.
1) all this means
2) does all this mean
3) all the meaning
4) does this all mean
5) No correction required
Ans: 1

7. Once the manager approves the plans it was easy convinced the rest of the team.
1) was easily convinced
2) will be easy to convince
3) has easily convinced
4) being easy to convince
5) No correction required
Ans: 2

8. He wants a start a new business but he did not have enough money.
1) thought to start
2) want to started
3) wanted to start
4) want for start
5) No correction required
Ans: 3

9. Kiran is many better at sports than Prem.
1) much good than
2) many good at
3) much better at
4) much better than
5) No correction required
Ans: 3

10. He was too overwhelmed to make any decision.
1) too much overwhelmed
2) so overwhelmed to
3) extremely overwhelmed about
4) quite overwhelming
5) No correction required
Ans: 5

Directions (Q.11-15): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is 5.

11. The number of employees
1)/ reporting sick
2)/ has reduced significantly
3)/because of the incentive.
4)/ No error
5).
Ans: 2-Replace 'reporting' with 'reported'.

12. Every driver should take
1)/ abundant precautions
2)/ while driving on
3)/unfamiliar roads.
4)/ No error
5).
Ans: 2-Replace 'abundant' with 'necessary'.

13. Some people have
1)/ generously contributed to the welfare fund
2)/ but they
wanted there names
3)/ should not be published
4)/ No error
5).
Ans: 3-Replace 'there' with 'their'.

14. The project is
1)/ to big for
2)/ the trainee to handle
3)/ on his own.
4)/ No error
5).
Ans: 2-Replace 'to' with 'too'.

15. The majority of
1)/ the board are
2)/ in favour of
3)/ implementing the proposal.
4)/ No error
5).
Ans: 2-Replace 'are' with 'is'.

Directions (Q.16-20): Rearrange the following six sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below them.


A) The application of economic, environmental and consumer pressures have been on an increase in recent years.

B) As a result, our Agro food production and technology are amongst the most advanced in the world.

C) They are thus able to provide expertise and technology to satisfy the needs of agro-food production.

D) In turn, the support industries have developed to an equally advanced state.

E) They have also equipped themselves with the necessary expertise to satisfy the most exacting requirements of the overseas markets.

F) They have greatly influenced the development of the agriculture and food industries in our country.
Ans: Write Order is A F D E C B

16. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
1) F
2) E
3) D
4) C
5) B
Ans: 1

17. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
1) F
2) E
3) D
4) C
5) B
Ans: 3

18. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?
1) F
2) E
3) D
4) C
5) B
Ans: 2

19. Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement?
1) F
2) E
3) D
4) C
5) B
Ans: 4

20. Which of the following should be the SIXTH (last) sentence after rearrangement?
1) F
2) E
3) D
4) C
5) B
Ans: 5

Directions (Q.21-30): In the following passage, there are blanks each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

         Trust is the basis of human relationship. As trust between people grows ...(21)... change and interpersonal dynamics are transformed. Diverse skills and abilities become ...(22)... and appreciated as strengths. People begin to ...(23)... one another's feelings and attitudes. They learn to be ...(24)... instead of playing roles. As trust grows the ...(25)... that prevent ...(26)... and openness lessen. People become more expensive, impulsive, frank and ...(27).... Their communication is efficient and clear. They risk...(28)... and confrontation, opening the doors to deeper communication,  involvement and commitment. Congestion and ...(29)... lessen. The flow of data is open and ...(30)....


21.
1) motivation
2) behaviours
3) patterns
4) aspirations
5) commitments
Ans: 2

22.
1) obvious
2) necessary
3) essential
4) recognised
5) prominent
Ans: 5

23.
1) accept
2) participate
3) pronounce
4) inculcate
5) relate
Ans: 1

24.
1) advocates
2) possessed
3) exponents
4) indifferent
5) themselves
Ans: 5

25.
1) seriousness
2) beliefs
3) barriers
4) masks
5) desks
Ans: 3

26.
1) snobbery
2) egoism
3) brashness
4) boasting
5) candour
Ans: 5

27.
1) projective
2) spontaneous
3) pious
4) cavaliers
5) callous
Ans: 2

28.
1) conflict
2) pervasiveness
3) dedication
4) propensity
5) jealousy
Ans: 1

29.
1) pervasiveness
2) boundaries
3) sluggishness
4) blocking
5) enthusiasm
Ans: 4

30.
1) unanimous
2) uncritical
3) uninhabited
4) uncanny
5) unusual
Ans: 2


Directions (Q.31-35): Pick out the most effective pair of words from the given pairs
of words to make the sentence meaningfully correct.


31. Our army is ......., ...... the border of the neighbouring country.
1) posted, with
2) accumulated, for
3) assembled, at
4) deployed, along
5) fighting, on
Ans: 4

32. The ..... manner of the officer .... all his fears.
1) haughty, aggravated
2) officious, levelled
3) amiable, concentrated
4) fickle, reduced
5) genial, dispelled
Ans: 5

33. Nine members have ....... about the decision, but the tenth one views it .......
1) solution, critically
2) consensus, similarly
3) disagreement, collectively
4) grievance, crucially
5) agreement, differently
Ans: 5

34. The W.H.O. has ...... the government for taking prompt ...... action.
1) lauded, preventive
2) criticised, obligatory
3) blamed, ineffective
4) appreciated, hectic
5) admired, unreasonable
Ans: 1

35. Vision is usually ...... most effectively when many different ...... are used.
1) developed, manifestations
2) adapted, organisations
3) communicated, vehicles
4) exhibited, forms
5) described, thought
Ans: 4

Directions (Q.36-40): In each of the following questions, an idiomatic expression and its four possible meanings are given. Find out the correct meaning of the expression and mark the number of that meaning as your answer. If you do not find any correct answer, mark (5) i.e. 'none of these' as your answer.


36. To catch a Tartar:
1) to catch a dangerous person
2) to deal with a person who is more than one's match
3) to trap a wanted criminal with difficulty
4) to live carefully and cautiously
5) None of these
Ans: 2

37. To bear the air:
1) to act foolishly
2) to move vigorously
3) to make useless efforts
4) to move sluggishly
5) None of these
Ans: 3

38. To wrangle over an ass's shadow:
1) to quarrel over trifles
2) to praise
3) to scold
4) to deceive
5) None of these
Ans: 1

39. To set the people by ears:
1) to punish heavily
2) to insult
3) to fight
4) to arrange in order
5) None of these
Ans: 1

40. To show the white feather:
1) to try to be beautiful
2) to perform a good deed
3) to show courage before the enemy
4) to be calm and quiet
5) None of these
Ans: 5Advertisements
Share:

0 comments :

Post a Comment

Follow On Google plus
DMCA.com Protection Status DMCA.com Protection Status
Copyright © IBPSExamGuru | ibps bankers Guru Adda Clerk PO