IBPSExamguru blog for Bankers Job Aspirants Adda to get Update Data in bank Jobs Recruitment Clerk PO & Specialist Officer RRB CWE and Common Interview

Friday, 25 March 2016

English vocabulary Practice Set 6 for bank exams

1. astringent:
(a) soft
(b) harsh
(c) affectionate
(d) indifferent.
Ans: astringent: (b) harsh, sharp, severe.
—He is better known as a gifted and astringent poet.
 
2. blip:
(a) deviation
(b) excursion
(c) inauguration
(d) cancellation.
Ans: blip: (a) deviation (unexpected).
—During the course of discussion on the budget no one was expecting a blip from the Minister.
 
3. countenance:
(a) support
(b) inform
(c) reform
(d) starve.
Ans:countenance: (a) support, approve.
—She was forced out of her country because she took on those who could not countenance dissent.
 
4. deracinate:
(a) produce
(b) look at
(c) tear up
(d) pick up.
Ans: deracinate: (c) tear up.
—In order to completelyderacinate the pernicious culture it represents, the war on terrorism will be a long lasting affair.
 
5. exacerbate:
(a) construct
(b) convey
(c) worsen
(d) fasten.
Ans: exacerbate: (c) worsen, aggravate.
—Globalisation has exacerbated the insecurity of the people in most developing countries.
 
6. finicky:
(a) fearful
(b) cheerful
(c) anxious
(d) fussy.
Ans: finicky: (d) fussy, difficult to please.
—The match referee proved by his unjust decisions on Indian Cricketers that he was a finicky man.
 
7. gall:
(a) hatred
(b) confusion
(c) appreciation
(d) understanding.
Ans: gall: (a) hatred, bitter feeling.
—His words were full of venom and gall.
 
8. hover:
(a) wait
(b) disturb
(c) suffer
(d) sleep.
Ans: hover: (a) wait (timidly, uncertainly).
—He hovered about outside, too afraid to go in.
 
9. iniquitous:
(a) immodest
(b) unjust
(c) uneven
(d) unwell.
Ans: iniquitous: (b) unjust, immoral.
—There can be no rule of God in the present state of iniquitous economic inequalities.
 
10. jammy:
(a) profitable
(b) difficult
(c) aggressive
(d) easy.
Ans: jammy: (d) easy.
—This is one of the jammiest jobs I’ve ever had.
 
11 . k n e e - j e r k :
(a) cautious move
(b) delayed action
(c) heroic welcome
(d) thoughtless reaction.
Ans: knee-jerk: (d) thoughtless reaction.
—The knee-jerk reaction of the minister against the charges of corruption was bad in taste.
 
12. lacerate:
(a) heal
(b) hurt
(c) misguide
(d) motivate.
Ans: lacerate: (b) hurt, injure.
—The sharp stone lacerated his feet.
 
13. moolah:
(a) money
(b) poverty
(c) arrival
(d) precaution.
Ans: moolah: (a) money.
—The consumerist culture feeds and survives on moolah-culture.
 
14. nebulous:
(a) emotional
(b) reasonable
(c) vague
(d) hard.
Ans: nebulous: (c) vague, ill-defined.
—He is known for his nebulous ideas.
 
15 . polyphony:
(a) many choices
(b) many colours
(c) many voices
(d) many faiths.
Ans: polyphony: (c) many voices.
—The so-called unity-indiversity is often reflected in the polyphony of sectarian and regional interests.

16. rhetoric:
(a) mindless violence
(b) rainless cloud
(c) useless exercise
(d) meaningless language.
Ans: r h e t o r i c ( d ) meaningless or insincere language.
—People are fed up with the empty rhetoric of politicians.
 
17. schlocky:
(a) flexible
(b) cheap
(c) impulsive
(d) expensive.
Ans: schlocky: (b) cheap, inferior, trash.
—There must be a cover design even uglier than the schlocky excrescence (superfluous addition) that decorates the novel.
 
18. tuppenny-hapenny:
(a) worthless
(b) colourless
(c) tasteless
(d) hopeless.
Ans:t u p p e n n y - hapenny: (a) worthless, contemptible.
—Tuppenny-hapenny calls by the ignorant/bigots widen the gap between the liberals and the reactionaries.
 
19. vacuity:
(a) lack of opportunity
(b) lack of resources
(c) lack of purpose
(d) lack of common sense.
Ans: vacuity: (c) lack of purpose, emptiness.
—The worldly man soon realises the vacuity of worldly conquests/successes.
 
20. wiry:
(a) lean but strong
(b) poor but honest
(c) bulky but smart
(d) rich but respectful.
Ans: wiry: (a) lean but strong.
—His wiry appearance deceives many a person.
English vocabulary Practice Set 5 for bank exams
Also read :
current Affairs Pdf month Wise
SBI Upcoming Recruitment notifications
Upcoming Bank exams 2016




























































Advertisements
Share:

0 comments :

Post a Comment

Follow On Google plus
DMCA.com Protection Status DMCA.com Protection Status
Copyright © IBPSExamGuru | ibps bankers Guru Adda Clerk PO