IBPSExamguru blog for Bankers Job Aspirants Adda to get Update Data in bank Jobs Recruitment Clerk PO & Specialist Officer RRB CWE and Common Interview

Wednesday, 20 January 2016

Computer Knowledge MCQ for IBPS & SBI Clerk PO/MT

friends Here Get 50 MCQ Quiz on Computer Knowledge  for IBPS & SBI Clerk PO/MT
1. Which of the following measure(s) is/are used to determine the quality of a printer ___.
a) Dots printed in a minute
b) Dots per Inch
c) Dot-Per-Square-Inch
d) All of the Above
Ans: c
 
2. ____ is the mode we use to execute the instruction from a computer.
a) Sequential
b) Parallel
c) Both (a) & (b)
d) None of the above
Ans: c
 
3. Modern computers are reliable but they don't have ____.
a) Fast
b) Powerful
c) Cheap
d) Self thinking
Ans: d
 
4. What is meant by devoted computer ____.
a) Which uses only one kind of software
b) Which is used by only one person
c) Which is assigned with only one task
d) No such type of computers are available
Ans: c
 
5. The system unit of a personal computer typically contains all of the following except?
a) Microprocessor
b) Disk Controller
c) Serial interface
d) Modem
Ans: d
 
6. A computer program that converts an entire program into a machine language is called ____.
a) Interpreter
b) Simulator
c) Compiler
d) None of the above
Ans: c
 
7. A computer program that converts one by one instruction into a machine language is called ____.
a) Interpreter
b) Simulator
c) Compiler
d) None of the above
Ans: a
 
8. ____ is an internet based computing solution where shared resources are provided.
a) Cloud Computing
b) Networking
c) LAN
d) None of the above
Ans: a
 
9. ____ is the language that computer can understand and execute.
a) Middle Level Language
b) Machine Level Language
c) High Level Language
d) All of the above
Ans: b
 
10. ____ is a set of instructions, also called a program that tells a computer how to perform tasks.
a) Hardware
b) Software
c) Both (a) and (b)
d) None of the above
Ans: b
 
11. Router is ____ device.
a) Input
b) Output
c) Both (a) and (b)
d) None of the above
Ans: c
 
12. Scanner is ____ device.
a) Input
b) Output
c) Both (a) and (b)
d) None of the above
Ans: a
 
13. The building block for all information that flows through a computer ____.
a) Bit
b) Byte
c) Both (a) and (b)
d) None of the above
Ans: b
 
14. ____ is the software that controls all the other software programs and allows to perform basic tasks.
a) Software
b) Hardware
c) Windows
d) Operating System
Ans: d
 
15. The following ____ is termed as permanent memory.
a) Random Access Memory
b) Read Only Memory
c) Flash Memory
d) Cache Memory
Ans: b
 
16. Memory that temporarily stores data and that can be erased or changed is known as
a) Cache Memory
b) Read Only Memory
c) Flash Memory
d) Random Access Memory
Ans: d
 
17. Information that is entered into a computer is called as ____.
a) Input
b) Output
c) Both (a) and (b)
d) None of the above
Ans: a
 
18. Information that a computer produces and delivers back to the user is known as ____.
a) Input
b) Output
c) Both (a) and (b)
d) None of the above
Ans: b
 
19. MP3 player is ____.
a) Input device
b) Output device
c) Both (a) and (b)
d) None of the above
Ans: c
 
20. The smallest unit of computerized data is referred as ____.
a) Bit
b) Byte
c) Both (a) and (b)
d) None of the above
Ans: a
 
21. After copying the content, how many times can you paste ____.
a) Only one time
b) Two times
c) Three times
d) Many times
Ans: d
 
22. What is the keyboard shortcut key to merge a document ____.
a) Alt+Shift+N
b) Alt+Shift+O
c) Alt+Shift+P
d) Alt+Shift+Q
Ans: a
 
23. In a table to move to the first cell in a row, ____ is the keyboard shortcut key.
a) Alt+Tab
b) Alt+Shift
c) Alt+Ctrl
d) Alt+Home
Ans: d
 
24. To find text, formatting and special items ____ is the keyboard short key.
a) Ctrl+g
b) Ctrl+h
c) Ctrl+f
d) Ctrl+a
Ans: c
 
25. What is the shortcut key to display the 'save as' dialog box ____.
a) F8
b) F12
c) F11
d) F9
Ans: b
 
26. Among the following ____ is a logical function.
a) Average
b) Count
c) ABS
d) AND
Ans: d
 
27. Of the following is correct syntax in excel ____?
a) REPLACE (old-text, num-chars, Start-num, New-text)
b) REPLACE (old-text, Start-num, num-chars, New-text)
c) REPLACE (old-text, New-text, num-chars, Start-num)
d) REPLACE (num-chars, Start-num, old-text, New-text)
Ans: b
 
28. Which of the following is correct ____.
a) Frequency (data-array, bins array)
b) Frequency (data, bins)
c) Frequency (data, bins array)
d) Frequency (array, bins array)
Ans: a
 
29. Without the symbol '=' excel will treat the data as ____.
a) Number
b) Formula
c) Text
d) None of the above
Ans: c
 
30. False () function ____.
a) Returns the logical value of false
b) Returns the logical value of true
c) Returns the actual value
d) None of the above
Ans: a
 
31. A group of computers connected together through a central sever using cables and other communication devices is known as ____.
a) Network
b) LAN
c) WAN
d) None of the above
Ans: a
 
32. All types of banking transactions performed electronically without manual operation is known as ____.
a) E-Banking
b) Computerization
c) Modernization
d) None of the above
Ans: a

33. Banks use computers for ____.
a) Track customer information
b) Process the loan application
c) Track the credit card information
d) All of the above
Ans: d
 
34. Measuring unit of capacity of hard drive is____.
a) GB
b) GHz
c) MHz
d) None of the above
Ans: a
 
35. Web address is a unique address to identify ____ on web.
a) Browser
b) Website
c) Link
d) All of the above
Ans: b
 
36. In a network, the computer that stores the files and processes the data is named as?
a) Terminal
b) Modem
c) Server
d) None
Ans: c
 
37. In processing of cheques which of the following technology is helpful to the banks ?
a) OMR
b) Barcode
c) MICR
d) OCR
Ans: c
 
38. The computer code for interchange of information between terminals is ____.
a) ASCII
b) ACSII
c) ASICI
d) ASIIC
Ans: a
 
39. Of the following, ____ is different from the group.
a) Windows
b) MS-Word
c) MS-Excel
d) MS-PowerPoint
Ans: a
 
40. Of the following, ____ is not a computer language.
a) MS-Word
b) C++
c) COBOL
d) BASIC
Ans: a
 
41. A collection of related records in a database ____.
a) Field
b) File
c) Both (a) and (b)
d) None of the above
Ans: b
 
42. VIRUS stands for ____.
a) Virtual Information Resource Under Siege
b) Vital Information Recourse Under Sage
c) Virus Information Recourse Under Siege
d) Vital Information Recourse Under Siege
Ans: d
 
43. ____ is known as restricting the access to information.
a) Decryption
b) Encryption
c) Hacking
d) None of the above
Ans: b
 
44. ____ is known as allowing the authorized access to information.
a) Decryption
b) Encryption
c) Hacking
d) None of the above
Ans: a
 
45. ____ is known as unauthorized access to the system.
a) Decryption
b) Encryption
c) Hacking
d) None of the above
Ans: c
 
46. ____ are the examples of pointing devices.
a) Electronic Mouse
b) Pointing Stick
c)Track ball
d) All of the above
Ans: d
 
47. The device that is used to read bar codes is ____.
a) OMR
b) Barcode
c) MICR
d) OCR
Ans: b
 
48. Nano Second is the ____.
a) Millionths of a second
b) Billionths of a second
c) Trillionth of a second
d) Thousands of a second
Ans: b
 
49. Of the following, ____ would be considered as a way through which a computer virus
can enter into a computer system.
a) E-mail with attachments
b) Downloading the data from sites
c) Operating the system without antivirus software
d) All of the above
Ans: d
 
50. ____ is known as a computer network in which one centralized, powerful computer
is a hub to which many less powerful personal computers or workstations are
connected. The clients run programs and access data that stored on the server.
a) Client-Server network
b) Extranet
c) Internet
d) None of the above.
Ans: a

 

Download As PDF Of 50 MCQ PDF Questions Set for prepare

Also read :
Upcoming SBI recruitment 2016
Upcoming SSC notifications 2016Advertisements
Share:

0 comments :

Post a Comment

Follow On Google plus
DMCA.com Protection Status DMCA.com Protection Status
Copyright © IBPSExamGuru | ibps bankers Guru Adda Clerk PO