IBPSExamguru blog for Bankers Job Aspirants Adda to get Update Data in bank Jobs Recruitment Clerk PO & Specialist Officer RRB CWE and Common Interview

Friday, 27 November 2015

One-Word Substitution practice set 1 : English Prepare

1. Habitually silent or talking little
(a) Serville
(b) Unequivocal
(c) Taciturn
(d) Synoptic
(e) Vacuous

 

2. A religious discourse
(a) Preach
(b) Stanza
(c) Sanctorum
(d) Sermon
(e) Myth

 

3. A place that provides refuge
(a) Asylum
(b) Sanatorium
(c) Shelter
(d) Orphanage
(e) Dormitory

 

4. Detailed plan of a journey
(a) Travelogue
(b) Travelkit
(c) schedule
(d) Itinerary

 

5. A person who insists on something
(a) Disciplinarian
(b) Sticker
(c) Instantaneous
(d) Boaster

 

6. A large dark grey cloud that brings rain or snow
(a) Nimbus
(b) Blizzard
(c) Hail
(d) Fog

 

7. A large pillar made from one stone
(a) Monolith
(b) Monument
(c) Statue
(d) Bulwark

 

8. A situation that exists at a particular time without any changes being made to it
(a) laissez-faire
(b) Stagnation
(c) Corrigendum
(d) Status quo

 

9. Official misconduct
(a) Maleficence
(b) Malfeasance
(c) Maltreatment
(d) Maladministration

 

10. One who bas a compulsive desire to steal
(a) Pilferer
(b) Poacher
(c) Plagiarist
(d) Kleptomaniac

 

11. A person who renounces the world and practises self-discipline in order to attain salvation
(a) Antiquarian
(b) Ascetic
(c) Sceptic
(d) Devotee

 

12. A person who does not believe in the existence of God
(a) Theist
(b) Heretic
(c) Atheist
(d) Fanatic

 

13. A government by the nobles
(a) Aristocracy
(b) Democracy
(c) Autocracy
(d) Bureaucracy

 

14. Teetotaller means
(a) One who abstains from theft
(b) One who abstains from meat
(c) One who abstains from taking wine
(d) One who abstains from taking malice.

 

15. The part of a government which is concerned with making of rules
(a) Court
(b) Tribunal
(c) Bar
(d) Legislature

 

16. Policemen riding on motorcycles as guards to a VIP
(a) Outriders
(b) Servants
(c) Commandos
(d) Attendants

 

17. To steal secretly in small quantities
(a) Robbery
(b) Pilferage
(c) Theft
(d) Defalcation

 

18. A person who tries to deceive people by claiming to be able to do wonderful things
(a) Trickster
(b) Impostor
(c) Magician
(d) Montebank

 

19. One who does not marry, especially as a religious obligation
(a) Bachelor
(b) Celibate
(c) Virgin
(d) Recluse

 

20. A place for sick people who need long periods of treatment or rest
(a) Clinic
(b) Hospital
(c) Sanatorium
(d) Asylum

 

21. Belonging to the same country and having same interests and feelings
(a) Patriot
(b) Comrade
(c) Compatriot
(d) Native

 

22. A person who eats too much
(a) Glutton
(b) Reveller
(c) Sensualist
(d) Omnivore

 

23. An imaginary name assumed by an author for disguise
(a) Pseudonym
(b) Pen-name
(c) Nickname
(d) Homonym

 

24. Likely to break apart easily
(a) Breakable
(b) Thin
(c) Brittle
(d) Harsh

 

25. Government by the nobels
(a) Aristocracy
(b) Theocracy
(c) Autocracy
(d) Mobocracy

 

26. Government by one person
(a) Dictatorship
(b) Monarchy
(c) Democracy
(d) Oligrachy

 

27. The life story of a man written by himself
(a) Life story
(b) Philosophy
(c) Autobiography
(d) Biography

 

28. A general pardon granted by the Government to political offenders
(a) Pardon
(b) Excuse
(c) Honesty
(d) Amnesty

 

29. A person living in a foreign country
(a) Native
(b) Foreigner
(c) Abroad
(d) Remote

 

30. A person who is out to destroy the Government
(a) Anarchist
(b) Destroyer
(c) Atheist
(d) Theist

Answers :

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
C D A D B A A D B D
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
B C A C D A B A B C
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
C A A C A A C D B A
Advertisements
Share:

0 comments :

Post a Comment

Follow On Google plus
DMCA.com Protection Status DMCA.com Protection Status
Copyright © IBPSExamGuru | ibps bankers Guru Adda Clerk PO