Thursday, 5 November 2015

Computer Awareness Quiz for IBPS Clerk & PO set 8

Leave a Comment

1. ………… computer software designated to help people involved in a common task to

Achieve goals.

(a) Shareware

(b) Software

(c) Freeware

(d) Collaborative Software

(e) None of these

Ans: (d)

2. Which of the following is another name for pre-programmed formula in Excel?

(a) Range

(b) Graph

(c) Function

(d) Cell

(e) None of these

Ans: (c)

3. …………is a combination of text, audio, still images, animation, video.

(a) Multiplexer

(b) Multiplier

(c) Multimedia

(d) Multiuser

(e) None of these

Ans: (c)

4. Which of the following is not used to align text in a document?

(a) Left

(b) Right

(c) Center

(d) Diagonal

(e) Justify

Ans: (d)

5. Which of the following generation computers is referred to an expert system?

(a) 2nd

(b) 1st

(c) 4th

(d) 3rd

(e) 5th

Ans: (e)

6. ………is a setoff instruction.

(a) Hardware

(b) Code

(c) Language

(d) Program

(e) All of these

Ans: (d)

7. Which printer is very commonly used for desktop publishing?

(a) Laser Printer

(b) Inkjet Printer

(c) Daisywheel printer

(d) Dot matrix printer

(e) None of these

Ans: (a)

8. What are the columns in a Microsoft access table called?

(a) Rows

(b) Records

(c) Fields

(d) Columns

(e) None of these

Ans: (c)

9. In………. there is no direct contact with the end users

(a) B2B

(b) B2C

(c) C2C

(d) All these

(e) None of these

Ans: (a)

10. Which of the following is used for manufacturing chips?

(a) Control bus

(b) Control unit

(c) Parity unit

(d) Semiconductor

(e) None of these

Ans: (d)

11. Which of the following is required when more than one person uses a central computer at the

same time?

(a) Terminal

(b) Light pen

(c) Digitizer

(d) Mouse

(e) None of these

Ans: (a)

12. Who is considered the ‘father’ of the minicomputer and one of the founder fathers of the modem

computer industry world-wide?

(a) George Tate

(b) Kenneth H. Olsen

(c) Seymour Cray

(d) Basic Pascal

(e) None of these

Ans: (b)

13. Multiprogramming was made possible by

(a) input/output units that operate independently of the CPU

(b) Operating system

(c) Both (a) and (b)

(d) Neither (a) nor (b)

(e) None of these

Ans: (c)

14. A lever used to control the movement of a cursor on a video screen is

(a) Keyboard

(b) Joy stick

(c) Light pen

(d) Plotter

(e) None of these

Ans: (b)

15. In synchronous transmission data from various users

(a) Require header

(b) Do not require header

(c) Sometimes require header

(d) All of these

(e) None of these

Ans: (b)

16. To set a register or counter to the all-zero state is

(a) Rerun

(b) Reset

(c) Remote

(d) Release

(e) None of these

Ans: (b)

17. A device for entering X-Y co-ordinates is known as

(a) Card reader

(b) Cassette tape

(c) Multiplexer

(d) Joystick

(e) None of these

Ans: (d)

18. Which of the following is still useful for adding numbers?



(c) Abacus


(e) None of these

Ans: (c)

19. Which unit decodes information and present? to the user?

(a) ALU

(b) Storage unit

(c) Output unit

(d) Control unit

(e) None of these

Ans: (c)

20. Main storage is also called

(a) accumulator

(b) Control unit

(c) Register unit

(d) Memory

(e) None of these

Ans: (d)

21. Main memory contains

(a) Data

(b) Instructions

(c) Both (a) and (b)

(d) Either (a) and (b)

(e) None of these

Ans: (c)

22. Which access method is used for obtaining a record from a cassette tape?

(a) Direct

(b) Sequential

(c) Random

(d) All of these

(e) None of these

Ans: (b)

23. Two new types of semiconductor memories are

(a) Magnetic disks

(b) Charge-coupled devices

(c) Magnetic bubble memory

(d) Both (b) and (c)

(e) None of these

Ans: (d)

24. The word ‘serial’ describes

(a) An inexpensive card reader that reads one column at a time

(b) A character-by-character transfer of data between an input/output or auxiliary storage unit and a


(c) Is a serial communication physical interface through which information transfers in or out one bit

At a time

(d) Both (a) and (b)

(e) None of these

Ans: (d)

25. The largest of the four conceptual areas of storage is likely to be the

(a) Program area

(b) Output area

(c) Working area

(d) Input area

(e) None of these

Ans: (a)

sponsored links


Post a Comment