Wednesday, 4 November 2015

Computer Awareness Quiz for IBPS Clerk & PO set 7

Leave a Comment

1. ……. is the process of getting access to the computer.

(a) Switch on

(b) Login

(c) Logoff

(d) Enter

(e) None of these

Ans: (b)

2. A collection of programmers which determines and controls how your computer System works

And process information is called

(a) Interpreter

(b) Computer

(c) Office

(d) Compiler

(e) Operating system

Ans: (c)

3. MICR is exclusively used in:

(a) Libraries

(b) Super Markets

(c) Stock markets

(d) Banking Industry

(e) None of these

Ans: (d)

4. Thesaurus option is available in ………menu.

(a) Page layout

(b) References

(c) Review

(d) View

(e) Layout

Ans: (c)

5. Which of the following uses computers and data communication to transmit data electronically

between computers?

(a) EDI

(b) Physical Media

(c) Printing a paper

(d) DTE

(e) None of these

Ans: (a)

6. VPN means

(a) Vital Private Network

(b) Virtual Private Network

(c) Visual Projection Node

(d) Very Private Network

(e) None of these

Ans: (b)

7. The technique and process of searching, recovering, and interpreting information from large

Amounts of stored data is called

(a) Browsing

(b) Chatting

(c) Retrieval

(d) Desktop publishing

(e) None of these

Ans: (c)

8. ………is the internal network of an organization?

(a) Internet

(b) Intranet

(c) Extranet

(d) Organet

(e) None of these

Ans: (b)

9. In network terminology, MAN stands for

(a) Multi-Area Network

(b) Main Area Network

(c) Multi Application Network(d) Metropolitan Area Network

(e) None of these

Ans: (d)

10. Database management systems are intended to

(a) Eliminate data redundancy

(b) Manage file access

(c) Maintain data integrity

(d) All of these

(e) None of these

Ans: (d)

11. A top-to-bottom relationship among the items in a database is established by a

(a) Hierarchical schema

(b) Network schema

(c) Relational schema

(d) All of these

(e) None of these

Ans: (a)

12. Which of the following is not a database object?

(a) Tables

(b) Queries

(c) Relationships

(d) Reports

(e) None of these

Ans: (c)

13. Network topology, consisting of nodes attached in a ring, without a host computer, is known as

(a) Star

(b) Ring

(c) Bus

(d) Tree

(e) None of these

Ans: (b)

14. Which of the following terms does not describe a database structure used by a DBMS to links

data from several files?

(a) Relational

(b) Structural

(c) Network

(d) All of these

(e) None of these

Ans: (b)

15. A communication protocol that converts noisy data links into communication channels free of

Transmission errors is known as

(a) Data link protocol

(b) Data link

(c) Data medium

(d) Data model

(e) None of these

Ans: (a)

16. Control of computer system or subsystem operation by an operator who may intervene at

Arbitrary times is

(a) Manual control

(b) Mapping

(c) Shift register

(d) ALU

(e) None of these

Ans: (a)

17. A plastic card similar to a credit card but having some memory and a microprocessor

Embedded within it is

(a) Punched paper tape

(b) Chip card

(c) Card punch

(d) Magnetic tape

(e) None of these

Ans: (b)

18. The digital computer was developed primarily in

(a) USSR

(b) Japan

(c) USA

(d) UK

(e) None of these

Ans: (c)

19. Who is credited with the idea of using punch cards to control patterns in a weaving machine?

(a) Pascal

(b) Hollerith

(c) Babbage

(d) Jackquard

(e) None of these

Ans: (d)

20. Most of the inexpensive personal computers do not have any disk or diskette drive. What is the

name of such computers?

(a) Home computers

(b) Diskless computers

(c) Dedicated computers

(d) General-purpose computers

(e) None of these

Ans: (a)

21. The personal computers are also called

(a) Desk top computers

(b) Palmtop computers

(c) Advanced computers

(d) Portable computers

(e) None of these

Ans: (a)

22. Which of the following is a group of related characters that are treated as a single unit?

(a) Array

(b) File

(c) Field

(d) Block

(e) None of these

Ans: (c)

23. We cannot delete the………. icon but we can made it invisible.

(a) Recycle

(b) My Computer

(c) Internet Explorer

(d) My Network Place

(e) None of these

Ans: (a)

24. In case of Bus/Tree topology signal balancing issue is overcome by

(a) Modulation

(b) Polling

(c) Segmentation

(d) Strong transmitter

(e) None of these

Ans: (c)

25. BCC in the internet refers to

(a) Black carbon copy

(b) Blind carbon copy

(c) Blank carbon copy

(d) Beautiful carbon copy

(e) None of these

Ans: (b)

sponsored links


Post a Comment