IBPSExamguru blog for Bankers Job Aspirants Adda to get Update Data in bank Jobs Recruitment Clerk PO & Specialist Officer RRB CWE and Common Interview

Monday, 2 November 2015

Computer Awareness Quiz for IBPS Clerk & PO set 5

1. A name applied by Intel corp. to high speed MOS technology is called

(a) HDLC

(b) LAP

(c) HMOS

(d) SDLC

(e) None of these

Ans: (c)

2. To see the document before the printout is taken, use……….

(a) Insert Table

(b) Paste

(c) Format Painter

(d) Cut

(e) Print Preview

Ans: (e)

3. ALU works on the instructions held in ………

(a) Notebook

(b) Registers

(c) Notepad

(d) Clipboard

(e) I/O Devices

Ans: (b)

4. The Title and Page number of a document can be displayed using which of the following

Options?

(a) Insert table

(b) Spelling and Grammar

(c) Header and Footer

(d) Thesaurus

(e) File

Ans: (c)

5. Data redundancy can be eliminated by using:

(a) Networking

(b) DBMS

(c) Operating System

(d) Processing the data manually

(e) None of these

Ans: (a)

6. A character that is raised and smaller above the baseline is known as

(a) Outlined

(b) Raised

(c) Superscript

(d) Subscript

(e) None of these

Ans: (c)

7. An on-line backing storage system capable of storing larger quantities of data is

(a) CPU

(b) Memory

(c) Mass storage

(d) Secondary storage

(e) None of these

Ans: (c)

8. Which is an item of storage medium in the form of a circular plate?

(a) Disk

(b) CPU

(c) Printer

(d) ALU

(e) None of these

Ans: (a)

9. The progressing of two or more programs in parallel is

(a) Concatenation

(b) Data module

(c) Concurrency

(d) Colossus

(e) None of these

Ans: (c)

10. CAD stands for

(a) Computer Aided Design

(b) Computer Algorithm for Design

(c) Computer Application in Design

(d) All of these

(e) None of these

Ans: (a)

11. In which language is a source program written?

(a) English

(b) Symbolic

(c) High-level

(d) Machine

(e) None of these

Ans: (c)

12. Which of the following terms is the most closely related to main memory?

(a) Non-volatile

(b) Permanent

(c) Control unit

(d) Temporary

(e) None of these

Ans: (d)

13. Perforated paper used as input or output media is known as

(a) Paper tape

(b) Magnetic tape

(c) Punched paper tape

(d) Card punch

(e) None of these

Ans: (a)

14. A computer with CPU speed around 100 million instructions per second and with the word

Length of around 64 bits is known as

(a) Super computer

(b) Mini computer

(c) Mainframe computer

(d) Micro computer

(e) None of these

Ans: (a)

15. An approach that permits the computer to work on several programs instead of one is

(a) On-line thesaurus

(b) Multiprogramming

(c) overlapped processing

(d) Outline processor

(e) None of these

Ans: (c)

16. Who coordinates the sequencing of events within the central processor of a computer?

(a) Logic unit

(b) Arithmetic unit

(c) Register

(d) Control Unit

(e) None of these

Ans: (d)

17. The microprocessor of a computer cannot operate on any information if that information is not a

(a) Secondary storage

(b) Main storage

(c) ALU

(d) Logic unit

(e) None of these

Ans: (b)

18. Where have the program and data to be located before the ALU and control unit of a computer

Can operate on it?

(a) Internal memory

(b) Secondary memory

(c) Microprocessor

(d) Magnetic tapes

(e) None of these

Ans: (a)

19. The only things moving around inside a computer are

(a) Is and Os

(b) Electrons

(c) Bytes

(d) Proton

(e) None of these

Ans: (b)

20. The data between the computer and peripherals always passes via in input/output

(a) Port

(b) A/D converter

(c) D/A converter

(d) Buffer memory

(e) None of these

Ans: (a)

21. Preparing a magnetic disk for data storage is called

(a) Booting

(b) Formatting

(c) Debugging

(d) Commissioning

(e) None of these

Ans: (b)

22. How many full adders are needed to add two 4-bit numbers with a parallel adder?

(a) 8

(b) 4

(c) 2

(d) 16

(e) None of these

Ans: (b)

23. If you see a diskette with a piece of foil covering its notch, it is said to be

(a) write-protected

(b) copy-protected

(c) write-enabled

(d) foil-covered

(e) None of these

Ans: (a)

24. What is the name of the screen symbol that shows the placement of the next character?

(a) Mouse

(b) Cursor

(c) Track ball

(d) Graphic tablet

(e) None of these

Ans: (b)

25. Point out the odd item amongst the following

(a) Computer mouse

(b) Touchpad

(c) Light pen

(d) Printer

(e) None of these

Ans: (d)

Advertisements
Share:

0 comments :

Post a Comment

Follow On Google plus
DMCA.com Protection Status DMCA.com Protection Status
Copyright © IBPSExamGuru | ibps bankers Guru Adda Clerk PO