Saturday, 31 October 2015

Computer Awareness Quiz for IBPS Clerk & PO set 4

Leave a Comment

1. The time required for the fetching and execution of one simple machine instruction is

(a) Delay Time

(b) CPU cycle

(c) Real Time

(d) Seek time

(e) None of these

Ans: (b)

2. Any type of storage that is used for holding information between steps in its processing is

(a) CPU

(b) Primary storage

(c) Intermediate storage

(d) Internal storage

(e) None of these

Ans: (c)

3. A computer program that converts assembly language to machine language is

(a) Compiler

(b) Interpreter

(c) Assembler

(d) Comparator

(e) None of these

Ans: (c)

4. Which of the following is true about Operating System?

(a) It is an interface between user and the computer.

(b) It manages all resources

(c) It does all Memory management and Process management tasks

(d) All are true

(e) None of these

Ans: (d)

5. Which of the following programming languages is associated with Artificial Intelligence?

(a) C

(b) B

(c) C++

(d) JAVA


Ans: (e)

6. A collection of related fields in data organization is called

(a) Group

(b) File

(c) Information

(d) Register

(e) None of these

Ans: (d)

7. Which of the following are commonly found on web pages?

(a) Internet

(b) Hyperlinks

(c) Intranet

(d) All of these

(e) None of these

Ans: (b)

8. Which of the following enables you to paste data multiple times?

(a) Windows clipboard

(b) Office clipboard

(c) Memory

(d) Both (a) and (b)

(e) None of these

Ans: (d)

9. The cell reference for cell range of G2 to M12 is……….

(a) G2.M12

(b) G2; M12

(c) G2:M12

(d) G2-M12

(e) None of these

Ans: (c)

10. What do we call a network whose elements may be separated by some distance? It usually

Involves two or more small networks and dedicated high-speed telephone lines.

(a) URL (Universal Resource Locator)

(b) LAN (Local Area Network)

(c) WAN (Wide Area Network)

(d) World Wide Web

(e) None of these

Ans: (c)

11. Most modern TV’s draw power even if turned off. The circuit the power is used in does what


(a) Sound

(b) Remote control

(c) Color balance

(d) High voltage

(e) None of these

Ans: (b)

12. Memory allocation of variables declared in a program is

(a) Allocated in RAM.

(b) Allocated in ROM

(c) Allocated on stack

(d) Assigned to registers

(e) None of these

Ans: (c)

13. Which is a unit representing the no bits of discrete

(a) Baud

(b) Byte

(c) Bit

(d) All of these

(e) None of these

Ans: (a)

14. Which output device is used for translating information from a computer into pictorial form on


(a) Mouse

(b) Plotter

(c) Touch Panel

(d) Card punch

(e) None of these

Ans: (b)

15. A hybrid computer uses a……….to convert digital signals from a computer into analog signals.

(a) Modulator

(b) Demodulator

(c) Modem

(d) Decoder

(e) None of these

Ans: (c)

16. A program that is employed in the development, repair or enhancement of other programs is

Known as

(a) System software

(b) Software tool

(c) Applications program

(d) Utility program

(e) None of these

Ans: (b)

17. A program that converts computer data into some code system other than the normal one is

Known as

(a) Encoder

(b) Simulation

(c) Emulator

(d) Decoder

(e) None of these

Ans: (a)

18. The binary system uses powers of

(a) 2

(b) 10

(c) 8

(d) 16

(e) None of these

Ans: (b)

19. Which access method is used for obtaining a record from a cassette tape?

(a) Direct

(b) Sequential

(c) Random

(d) All of these

(e) None of these

Ans: (b)

20. Which part interprets program instructions and initiate control operations.

(a) Input

(b) Storage Unit

(c) Logic Unit

(d) Control Unit

(e) None of these

Ans: (d)

21. Binary numbers need more places for counting because

(a) They are always big numbers

(b) Any no. of 0’s can be added in front of them

(c) Binary base is small

(d) 0’s and 1’s have to be properly spaced apart

(e) None of these

Ans: (c)

22. A software that is not protected by copyright or trademark is………

(a) Vertical Market Software

(b) Public Domain Software

(c) Shareware Software

(d) Trial ware

(e) Adware

Ans: (b)

23. Android Operating System is an example of which kind of Source Model?

(a) Open Source

(b) Vertical Market Software

(c) Horizontal Market Software

(d) Shareware

(e) None of these

Ans: (a)

24. A program component that allows structuring of a program in an unusual way is known as

(a) Correlation

(b) Co-routine

(c) Diagonalization

(d) Quene

(e) None of these

Ans: (b)

25. The term referring to evacuating the content of some part of the machine is known as

(a) Dump

(b) Enhancement

(c) Down

(d) Compiler

(e) None of these

Ans: (a)

sponsored links


Post a Comment