IBPSExamguru blog for Bankers Job Aspirants Adda to get Update Data in bank Jobs Recruitment Clerk PO & Specialist Officer RRB CWE and Common Interview

Friday, 30 October 2015

Computer Awareness Quiz for IBPS Clerk & PO set 3

1. To protect the computer from hacker intrusions…….…must be installed.

(a) Firewall

(b) Mailer

(c) Script

(d) Yahoo Messenger

(e) None of these

Ans: (a)

2. Expand RDBMS

(a) Relative Database Management System

(b) Rational Database Minimize System

(c) Relational Database Management System

(d) Relational Database Maximize System

(e) None of these

Ans: (c)

3. ………..view shows hot the contents on printed page will appear with margin, header and footer.

(a) Draft

(b) Full screen reading

(c) Outline

(d) Page layout

(e) None of these

Ans: (d)

4. The Internet banking facility provide by banks is known as

(a) Online banking

(b) Net banking

(c) E-connect

(d) E-pay

(e) None of these

Ans: (b)

5. HTML document start and end with which tag pairs?

(a) <HEAD<…<HEAD>

(b) <BODY>…..</BODY>

(c) <HTML>…..</HTML>

(d) <WEB>……</WEB>

(e) None of these

Ans: (c)

6. Which language is used to create macros in Excel?

(a) Visual Basic

(b) C

(c) Visual C + +

(d) Java

(e) None of these

Ans: (a)

7. What does COUNTA ( ) function do?

(a) Counts cells having alphabets

(b) Counts empty cells

(c) Counts cells having number

(d) Counts non-empty cells

(e) None of these

Ans: (d)

8. A coding structure in which characters are represented by means of series of parallel bars is:

(a) Bar code

(b) Menu Bar

(c) Numeric Bar

(d) Bar Graph

(e) None of these

Ans: (a)

9. A memory that does not change its contents without external causes is known as

(a) Dynamic memory

(b) Static memory

(c) RAM

(d) EEPROM

(e) None of these

Ans: (b)

10. A type of channel used to connect a central processor and peripherals which uses multiplying is

(a) Modem

(b) Network

(c) Multiplexer

(d) All of these

(e) None of these

Ans: (c)

11. Which computer has been designed to be as compact as possible?

(a) Mini

(b) Super computer

(c) Micro computer

(d) Mainframe

(e) None of these

Ans: (c)

12. Which type of system puts the user into direct conversation with the computer through a keyboard?

(a) Real time processing

(b) Interactive computer

(c) Batch Processing

(d) Time Sharing

(e) None of these

Ans: (b)

13. The radian of a number system

(a) Is variable

(b) Has nothing to do with digit position value

(c) Equals the number of its distinct counting digits

(d) Is always an even number

(e) None of these

Ans: (c)

14. The process of communicating with a file from a terminal is

(a) Interactive

(b) Interrogation

(c) Heuristic

(d) All of these

(e) None of these

Ans: (b)

15. Which of the following is the keyboard short-cut for permanent deletion of a file/folder in windows

(a) Del

(b) Shift + Del

(c) Ctrl + Del

(d) Alt + Enter

(e) None of these

Ans: (b)

16. Which of the following is a disadvantage of machine language?

(a) Machine Dependent

(b) Slower Execution

(c) Machine Independent

(d) It requires Translation

(e) None of these

Ans: (a)

17. In a worksheet you can select

(a) Rows

(b) Columns

(c) Entire worksheet

(d) All of these

(e) None of these

Ans: (d)

18. Internet uses

(a) Packet switching

(b) Circuit switching

(c) Telephone switching

(d) Telex switching

(e) None of these

Ans: (a)

19. What is the full form of TCP/IP?

(a) Transmission control protocol/internet protocol

(b) Telephone call protocol/international protocol

(c) Transport control protocol/internet protocol

(d) Tele caller protocol institutional protocol

(e) None of these

Ans: (a)

20. Which of the following helps to reduce spelling error in the document?

(a) Auto Format

(b) Auto Correct

(c) Smart Tags

(d) Auto Text

(e) None of these

Ans: (b)

21. If you want to secure a message, use a (n): (a) cryptology source

(b) Encryption key

(c) Encryption software package

(d) Cryptosystem

(e) None of these

Ans: (d)

22. Circuits that provide a communication path between two or more devices of a digital

Computer system is:

(a) Car (b) Bus

(c) Track (d) Cable

(e) None of these

Ans: (b)

23. A stand-alone system which produces one page of printed output at a time is

(a) Page printer

(b) Line printer

(c) Laser printer

(d) Dot matrix printer

(e) None of these

Ans: (a)

24. Compilers and interpreters are themselves

(a) High-level language

(b) Codes

(c) Programs

(d) Mnemonics

(e) None of these

Ans: (c)

25. The list of coded instruction is called

(a) Computer program

(b) Algorithm

(c) Flow chart

(d) Utility programs

(e) None of these

Ans: (a) Advertisements

Share:

0 comments :

Post a Comment

Follow On Google plus
DMCA.com Protection Status DMCA.com Protection Status
Copyright © IBPSExamGuru | ibps bankers Guru Adda Clerk PO