Wednesday, 21 October 2015

Computer Awareness Quiz for IBPS Clerk & PO set 2

Leave a Comment

1. Which of the following operating systems does not exist?

(a) Windows 7

(b) Mac OS X

(c) Windows CE

(d) Windows 12

(e) Ubuntu

Ans: (d)


2. ……… the storage area for e-mails.

(a) Folder

(b) Mail box

(c) Directory

(d) Hard Disk

(e) None of these

Ans: (b)


3. A menu contains a list of:

(a) Commands

(b) Data

(c) Objects

(d) Reports

(e) None of these

Ans: (a)


4. The cell labeled F5 refers to

(a) Row 5 column F

(b) Column 5 row F

(c) Function available in cells

(d) Function key F5

(e) None of these

Ans: (a)


5. What is FTP program used for?

(a) Transfer files to and from an Internet Server

(b) Designing a website

(c) Connecting to the Internet

(d) Sending mails in bulk

(e) None of these

Ans: (a)


6. Which of the following enables you to paste data multiple times?

(a) Window clipboard

(b) Office clipboard

(c) Memory

(d) Both (a) and (b)

(e) None of these

Ans: (b)


7. Which one of the following is the right shortcut for closing document in MS Office?

(a) Shift + W

(b) Ctrl + W

(c) Shift + Ctrl + W

(d) Shift + Alt + W

(e) None of these

Ans: (b)


8. The most common format for a home video recorder is VHS. VHS stands for….?

(a) Video Home System

(b) Very high speed

(c) Video horizontal standard

(d) Voltage house standard

(e) None of these

Ans: (a)


9. The section of the CPU that selects, interprets and sees to the execution of program instructions

(a) Memory

(b) Register Unit

(c) Control Unit

(d) ALU

(e) None of these

Ans: (c)


10. A general purpose single-user microcomputer designed to be operated by one person at a time is

(a) Special-purpose computer

(b) KIPS

(c) M

(d) PC

(e) None of these

Ans: (d)


11. The worksheet contains……..rows.

(a) 65536

(b) 256

(c) 536

(d) 400

(e) None of these

Ans: (a)


12. To create formulae, you can use:

(a) Values but not cell references

(b) Cell references but not values

(c) Values or cell references although not both at the same time

(d) Value and cell references

(e) None of these

Ans: (d)


13. The ability to combine name and addresses with a standard document is called…….

(a) Document formatting

(b) Database management

(c) Mail merge

(d) Form letters

(e) None of these

Ans: (c)


14. Which of the following is valid IP address?

(a) 984.12.787.76

(b) 192.168.321.10

(c) 1.888.234.3456


(e) None of these

Ans: (d)


15. Which of the following is not an option of the spelling dialog box?

(a) Ignore

(b) Ignore all

(c) Edit

(d) Change

(e) None of these

Ans: (c)


16. Voice recognition is ……………?

(a) Ability to input data directly into a computer system by speaking to it

(b) Ability to output data directly from a computer system by speaking

(c) Processing of voice in computer system

(d) Both (a) and (b)

(e) None of these

Ans: (a)


17. ‘MPG’ extension refers usually to what kind of file?

(a) WordPerfect Document File

(b) MS Office document

(c) Animation/movie file

(d) Image file

(e) None of these

Ans: (c)


18. A software that allows a personal computer to pretend as a computer terminal is

(a) Terminal adapter

(b) Bulletin board

(c) Modem

(d) Terminal emulation

(e) None of these

Ans: (d)


19. The device that can both feed data into and accept data from a computer is

(a) ALU

(b) CPU

(c) Input-Output device

(d) All of these

(e) None of these

Ans: (c)


20. Any device that performs signal conversion is

(a) Modulator

(b) Modem

(c) Keyboard

(d) Plotter

(e) None of these

Ans: (a)


21. A common boundary between two systems is called

(a) Interdiction

(b) Interface

(c) Surface

(d) Median

(e) None of these

Ans: (b)


22. Which programming language is based on Algol 60.



(c) ADA


(e) None of these

Ans: (d)


23. A compiler means

(a) A person who compiles source programs

(b) The same thing as a programmer

(c) Keypunch operator

(d) A program which translates source program into object program

(e) None of these

Ans: (d)


24. A type of channel used to connect a central processor and peripherals which uses multiplying is known as

(a) Modem

(b) Network

(c) Multiplexer

(d) All of these

(e) None of these

Ans: (c)


25. An optical input device that interprets pencil marks on paper media is

(a) O.M.R

(b) Punch card reader

(c) Optical scanners

(d) Magnetic tape

(e) None of these

Ans: (a)


Also read :


Computer Awareness Quiz for IBPS Clerk & PO set 1

sponsored links


Post a Comment