Tuesday, 20 October 2015

Computer Awareness Quiz for IBPS Clerk & PO set 1

Leave a Comment

1. Which of the following is known as non volatile memory?

(a) Hard Disk

(b) Floppy Disk

(c) CD-ROM


(e) All of these

Ans: (e)


2. Display bar that lists all the open folders and active application is………

(a) Menu bar

(b) Toolbar

(c) Task bar

(d) Window list

(e) None of these

Ans: (d)


3. A commonly used graphic format for the web is:

(a) GIF

(b) Cmp

(c) Text

(d) TIF

(e) None of these

Ans: (a)


4. The code for a web page is written using ………..

(a) Machine language

(b) WinZip

(c) Perl

(d) HTML

(e) None of these

Ans: (d)


5. In Satellite based communication, VSAT stands for?

(a) Very Small Aperture Terminal

(b) Varying Size Aperture Terminal

(c) Very Small Analog Terminal

(d)Very Small Analog Transmitter

(e) None of these

Ans: (a)


6. Which key do you press to check spelling?

(a) F3

(b) F5

(c) F7

(d) F9

(e) None of these

Ans: (c)


7. Which area in an Excel window allows entering values and formulas?

(a) Title Bar

(b) Menu Bar

(c) Formula Bar

(d) Standard Tool Bar

(e) None of these

Ans: (c)


8. Which of the following best describes a computer-based information system?

(a) Data input for processing

(b) Output in produced in the form of Hard copy

(c) Processing data

(d) System where computer is used to turn data into information

(e) None of these

Ans: (d)


9. A memory that holds micro programs is

(a) Core memory

(b) ROM

(c) RAM

(d) Control memory

(e) None of these

Ans: (b)


10. A path by which communication is achieved between a central processor and other devices is called.

(a) Audit trail

(b) Network

(c) Bus

(d) Channel

(e) None of these

Ans: (c)


11. Compression of digital data for efficient storage is

(a) Buffer

(b) CPU

(c) Packing

(d) Field

(e) None of these

Ans: (c)


12. A language which is close to that used within the computer is

(a) High-level language

(b) Assembly language

(c) Low-level language

(d) All of these

(e) None of these

Ans: (c)


13. A storage system for small amounts of data is

(a) Magnetic card

(b) Magnetic tape

(c) Punched card

(d) Optical mark reader

(e) None of these

Ans: (d)


14. Which device of computer operation dispenses with the use of the keyboard?

(a) Joystick

(b) Light pen

(c) Mouse

(d) Touch

(e) None of these

Ans: (c)


15. The tracks on a disk which can be accused without repositioning the R/W heads is

(a) Surface

(b) Cylinder

(c) Cluster

(d) All of these

(e) None of these

Ans: (b)


16. The time for which a piece of equipment operates is called

(a) Seek time

(b) Effective time

(c) Access time

(d) Real time

(e) None of these

Ans: (b)


17. A computer assisted method for recording and analyzing of existing or hypothetical systems is (a) Data transmission

(b) Data flow

(c) Data capture

(d) Data Processing

(e) None of these

Ans: (b)


18. What difference does the 5th generation computer have from other generation computers?

(a) Technological advancement

(b) Scientific code

(c) Object Oriented Programming

(d) All of these

(e) None of these

Ans: (a)


19. What is part of a database that holds only one type of information?

(a) Report

(b) Field

(c) Record

(d) File

(e) None of these

Ans: (b)


20. Buffering is

(a) The process of temporarily storing the data to allow for small variation in device speeds

(b) A method to reduce cross talks

(c) Storage of data within transmitting medium until the receiver is ready to receive.

(d) A method to reduce routing overhead

(e) None of these

Ans: (a)


21. A modern digital computer has

(a) Extremely high speed

(b) Large memory

(c) Almost unlimited array

(d) All of these

(e) None of these

Ans: (d)


22. The complete picture of data stored in database is known as

(a) Record

(b) Schema

(c) System flowchart

(d) DBMS

(e) None of these

Ans: (b)


23. Which of the following can store information in the form of microscopic pits on metal disks.

(a) Laser disks

(b) Tape cassettes

(c) RAM cartridge

(d) Punched cards

(e) None of these

Ans: (a)


24. Data divisions the third division of a ______ program.





(e) None of these

Ans: (a)


25. Which of the following computer language is used for artificial intelligence?



(c) C


(e) None of these

Ans: (b)

sponsored links


Post a Comment