IBPSExamguru blog for Bankers Job Aspirants Adda to get Update Data in bank Jobs Recruitment Clerk PO & Specialist Officer RRB CWE and Common Interview

Tuesday, 4 August 2015

General Awareness Quiz 1 for IBPS RRB

1. Where does RBI mint currency coins?
(A) At Mumbai and Alipore (Kolkata)
(B) At Mumbai and Noida
(C) At Kolkata and Noida
(D) At Mumbai, Alipore (Kolkata), Hyderabad and Noida

 

2. Which of the following is not an international rating agency?
(A) Standard & Poors (B) Moodys
(C) Fitch (D) Morgan Stanley

 

3.  Mutual Fund controlled and regulated by—
(A) SEBI (B) RBI
(C) IRDA (D) SBI

 

4. NABARD was established on—
(A) July 12, 1982 (B) July 1, 1990
(C) July 1, 2005 (D) July 1, 2009

 

5.RBI introduced a Banking Ombudsman Scheme in the country on—
(A) June 1, 2010 (B) June 1, 2009
(C) June 14, 1995 (D) June 1, 2011

 

6.  When RBI made compulsory to the Basel II norms for Banks ?
(A) March 31, 2007 (B) March 31, 2008
(C) March 31, 2010 (D) March 31, 2011

 

7. The Security Printing Press at Hyderabad was  established in—
(A) 1982 (B)  1983
(C) 1980 (D)  1950

 

8.  The Imperial Bank of India was named as the—
(A) Reserve Bank of India
(B) State Bank of India
(C) Union Bank of India
(D) Bank of India

 

9. When Reserve Bank of India nationalised ?
(A) January 1, 1949 (B) January 1, 1950
(C) March 1, 1935 (D) March 1, 1940

 

10. The Indian rupee is now identified by a new symbol. On which script is this symbol based on?
(A) Devnagri (B) Roman
(C) Devnagri and Roman (D) None of these

Answers :

1-D, 2-D, 3-A, 4-A, 5-C, 6-B, 7-A , 8-B, 9-A. 10-C

 

Also Read :

IBPS Exam guru Android App

Last Six Months Current Affairs PDF MCQ

Advertisements
Share:

0 comments :

Post a Comment

Follow On Google plus
DMCA.com Protection Status DMCA.com Protection Status
Copyright © IBPSExamGuru | ibps bankers Guru Adda Clerk PO