IBPSExamguru blog for Bankers Job Aspirants Adda to get Update Data in bank Jobs Recruitment Clerk PO & Specialist Officer RRB CWE and Common Interview

Saturday, 8 August 2015

Discounts Quiz for IBPS

1. Two successive discounts of 20% and 20% are equivalent to a single discount of
1) 42% 2) 40% 3) 36%    4) 34% 5) None of these
Solution: (3).
Given, r1 = 20% and r2 = 20%
Therefore single discount equal to r1 and r2
= ( r1 +r2 – [(r1 x r2) / 100 ] )%
= (20 + 20 – [(20 x 20) /100] )
= 40 – 4 = 36%

2. A shopkeeper earns a profit of 12% on selling a book at 10% discount on the printed price. The ratio
of the cost price and the printed price of the book is 
1) 45:56  2) 8:11  3) 47:56  4) 3:4  5)None of these
Solution: (1)
Let the CP of book = Rs.x
Then, SP of book = ( 100 +12) * x / 100
= 112x /100
Now, the printed price = Rs.y
Then, after discount, the SP
= (100 - 10) * y / 100
= 90y/100
Since, both SP are same
Then, 112x/100
=90y/100
= x/y = 45/56 = 45:56

3. A manufacturer marked an article at Rs.50 and sold it allowing 20% discount . If his profit was 25% ,
then the cost price of the article was
1) Rs.40  2) Rs.35  3) Rs.32  4) Rs.30  5) None of these
Solution: (3).
Since marked price of an article = Rs.50
Therefore SP of an article = (50 x (100 – 20)) / 100
= 50 *80 / 100 = Rs.40
Hence, cost price of an article = (40 x 100) / (100 + 25)
= (40 x100) / 125 = Rs.32

4. By selling an article at 3/4th of the marked price, there is a gain of 25% . The ratio of the marked
price and the cost price is
1) 5:3  2) 3:5  3) 3:4  4) 4:3  5) None of these
Solution: (1).
Let MP of an article = Rs.x
Therefore SP of an article = Rs. ¾ x
and CP of an article = (3x/4) * (100 / 100+25)
= 3x/4 * 100/125 = Rs.3x/5
Required ratio = x: 3x/5 = 5:3

5. A retailer offers the following discount schemes for buyers on an article .
I. Two successive discounts of 10%.
II. A discount of 12% followed by a discount of 8%.
III. Successive discounts of 15% and 5%.
IV. A discount of 20%.
The selling price will be minimum under the scheme
1) I  2) II  3) III  4) IV  5) None of these
Solution: (4).
I. Equivalent single discount to 10% and 10%
= ( 10 + 10 – ( 10 x 10)/100 )% = 19%
II. Equivalent single discount to 12% and 8%
= 12+8 – (12*8)/100
= 20 - 0.96 = 19.04%
III. Equivalent single discount to 15% and 5%
= 15 + 5 – ( 15 x 5)/100
= 20 – 0.75 = 19.25%
IV. Equivalent single discount to 20% = 20%
So, the selling price will be minimum under the scheme IV as in this scheme, the discount is maximum.
Also Read :
Current Affairs Android App
IBPS RRB 2015 Notification
RBI Assistant recruitment 2015






Advertisements
Share:

0 comments :

Post a Comment

Follow On Google plus
DMCA.com Protection Status DMCA.com Protection Status
Copyright © IBPSExamGuru | ibps bankers Guru Adda Clerk PO