IBPSExamguru blog for Bankers Job Aspirants Adda to get Update Data in bank Jobs Recruitment Clerk PO & Specialist Officer RRB CWE and Common Interview

Tuesday, 5 May 2015

SBI PO Preliminary Reasoning Test Practice 1

1.In a certain code language the word DISTURB is written as DTWVUKF. How will the word FRANTIC be written in that code language?
A) EKUPDTH
B) FKCPVTH
C) EKVPCTH
D) FLVPCTH
E) None of these

 

2. If 'A $ B' means 'A is brother of B', 'A @ B' means 'A is wife of B', 'A #B' means ' A is daughter of B' and 'A * B' means 'A is father of B', then which of the following
expressions indicates the relationship 'U is father-in-law of P?
A) P@Q$T#U*W
B) P@W$Q*T#U
C) P@Q$W*T#U
D) P@Q$T#W*U
E) None of these

 

3. Six friends A, B, C, D, E and F joined an institute in the year 1993 but on different days.Only E has joined after C and D. C joined immediately before A and immediately after B. F is not the first or the last person to join. Who is the first person joining the Institute?
A) D
B) B
C) A
D) Data inadequate
E) None of these Directions

 

(Q. 4-9): Study the following information carefully and answer the questions given below it:
1) Six boys B1, B2, B3, B4, B5, B6, and six girls C1, C2, C3, C4, C5, and C6 are standing in  rows in such a way that each girl faces one boy, not necessarily in the same order.
2) C1 is to the immediate right of the girl who is facing B5, the boy at the extreme right. Only  B2 is between B4 and B5. B6 is to the immediate left of B1 and is to the immediate right of B3. C3 is facing B1 and is to  the immediate left of C2. C6 is third to the left of C4.


4. Which of the following girls is facing B4?
A) C5
B) C4
C) C3
D) C6
E) None of these


5.Which of the following pairs of boy and girl is at one of the extreme ends?
A) C1, B5
B) C4, B5
C) C5, B2
D) Data inadequate
E) None of these


6. Which of the following boys is to the immediate left of B4?
A) B1
B B2
C) B1 or B2
D) Data inadequate
E) None of these


7. Who is facing C2?
A) B1
B) B6
C) B4
D)Data inadequate
E) None of these


8. In a certain language 'go for morning walk' is written as '$*?#', 'good for health'
is written as '??@', and good to walk fast'
is written as '+@?#', then what is the code for 'health' in that language?
A) ?
B) ?
C) #
D) +
E) None of these


9. In a certain code language ‘ROUTINE’ is written as 'VMRGFLI'. How will 'CRUELTY' be written in that code language?
A) VPVCZRL
B) VPCVZRL
C) WPCVZRL
D) VOCVZRL
E) None of these

 

Directions (Q. 10-16): Read the following information's carefully and answer the questions
given below:
(i) Saurav and Sachin go to stadium and school.
(ii) Rahul and Yuvraj go to health club and college.
(iii) Ramesh and Rahul go to theatre and health club.
(iv) Yuvraj and Saurav go to college and school.
(v) Sachin and Ramesh go to theatre and stadium.


10. Name the boy who goes to health club, stadium and theatre.
A) Yuvraj
B) Ramesh
C) Saurav
D) Rahul
E) Sachin


11. Name the boy who goes to stadium, college and school.
A) Ramesh
B) Saurav
C) Rahul
D) Sachin
E) Yuvraj


12. Name the boy who goes to school, college and health club.
A) Yuvraj
B) Sachin
C) Saurav
D) Rahul
E) Ramesh


13. Name the boy who goes everywhere except theatre.
A) Saurav
B) Yuvraj
C) Ramesh
D) Sachin
E) None of these


14. Which of the following statements is true?
A) Yuvraj does not go to stadium or health club.
B) Sachin does not go to college or theatre.
C) Rahul does not go to stadium or school.
D) Ramesh does not go to college or stadium.
E) Saurav does not go to college or theatre.


15. A man pointing to a lady says, “Her brother is the father of my only son's sister.” How is that lady related to the man?
A) Sister
B) Niece
C) Daughter
D) Granddaughter
E) None of these


16. How many 6's are there in the following number series which are immediately followed by 7 but not immediately preceded by 3?
2 6 7 3 4 6 7 2 3 6 7 6 5 2 7 6 3 9 8 6 7 1 3 6 5
A) Two
B) Three
C) Four
D) Five
E) None of these

 

Answers  :

1. C 2.A 3.B 4. D 5. E 6. A 7. B 8.A 9. B 10. B 11.B

12. A 13. E 14. C 15. A 16.B

Advertisements
Share:

0 comments :

Post a Comment

Follow On Google plus
DMCA.com Protection Status DMCA.com Protection Status
Copyright © IBPSExamGuru | ibps bankers Guru Adda Clerk PO