IBPSExamguru blog for Bankers Job Aspirants Adda to get Update Data in bank Jobs Recruitment Clerk PO & Specialist Officer RRB CWE and Common Interview

Sunday, 3 May 2015

SBI PO Data Interpretation Practice :7 with solutions

Directions (1 to 5): Study the following Pie-chart and answer the questions given below:

Preferences of students for six beverages A, B, C, D, E and F in terms of degrees of angle in the pie-chart. Total No. of students = 6800

image

1. What is the difference between the total number of students who prefer beverage A and C together and the total number of students who prefer beverage D and F together?

1) 959 2) 955 3) 952 4) 954 5) None of these

Sol: Difference between their degrees = 144 – 93.6 = 50.4

∴ No of students

=(50.4/360)  ×6800 = 952

Answers : 3

 

2. What is the ratio of the number of students who prefer beverage F to the number of students who prefer beverage A?

1) 3 : 11 2) 3 : 13 3) 6 : 11 4) 5 : 11 5) None of these

Sol: Ratio = 21.6 : 79.2 = 3 : 11

Ans: 1

 

3. The number of students who prefer beverage E and F together is what per cent of the total number of students?

1) 18 2) 14 3) 26 4) 24 5) None of these

image

Ans: 4

 

4. The number of students who prefer beverage C is approximately what percent of the number of students who prefer beverage D?

1) 7 2) 12 3) 18 4) 22 5) 29

image

Ans : 2

5. How many students prefer beverage B and beverage E together?

1) 2312 2) 2313 3) 2315 4) 2318 5) None of these

image

Ans : 1

Directions (6 to 10): Study the following Pie-chart and answer the questions given below:

Total number of Passengers in six different trains = 4800 Percentage wise distribution of passengers

image

6. What was the average number of passengers travelling in Train-A, Train-C and Train-F together?

1) 816 2) 826 3) 824 4) 812 5) None of these

Average no. of passengers if train A, C and F

image

Ans : 1

 

7. If cost of one ticket is Rs. 124. What is the total amount paid by passengers of Train-B? (Assuming all the passengers purchased ticket and cost of each ticket is equal)

1) Rs 53,658 2) Rs 53,568 3) Rs 53,558 4) Rs 53,468 5) None of these

Sol: Total amount of passengers of train-B = 432 × 124 = Rs. 53,568

Ans: 2

 

8. Number of passenger in Train-E is approximately what percentage of the total number passengers in Train-B and Train-D together?

1) 64 2) 69 3) 75 4) 54 5) 79

Sol: No. of passengers in Train-E / Total passengers in Train B and D

image

Ans  :1

 

9. What is the difference between the number of passengers in Train-C and number of passenger in Train-A?

1) 280 2) 250 3) 230 4) 260 5) None of these

Sol: Difference between no. of passengers in Train-C and Train-A = 816 – 576 = 240

Ans: 5

 

10. What is the total number of passengers in Train-D, Train-E and Train-F together?

1) 2796 2) 3225 3) 2976 4) 3125 5) None of these

Sol: Total passengers in Train-D, E and F = 1008 + 912 + 1056 = 2976

Ans: 3

Also Read :

Previous Post On Data Interpretation Practice

Advertisements
Share:

0 comments :

Post a Comment

Follow On Google plus
DMCA.com Protection Status DMCA.com Protection Status
Copyright © IBPSExamGuru | ibps bankers Guru Adda Clerk PO