Direction (Q. 1 - 5): In the given pie-chart the percentage distribution of total number of IT employees of six different companies is shown and the line graph shows the % of female employees among them (Total number of employees in company B is 940)

**1.** What is the difference between the total number of male employees and the total number of female employees in all the six companies together?

1) 402 2) 404 3) 406 4) 408 5) 410

**2.** Total number of female employees of Company A is what per cent of the total number of male employees of Company D?

1) 43.24% 2) 78% 3) 120.65% 4) 180.75% 5) 231.25%

**3.** What is the difference between the number of male employees of Company A, B and C together and the number of female employees of Company D, E and F together?

1) 647 2) 656 3) 663 4) 672 5) 675

**4.** The total number of employees of Company C is what per cent of the total number of employees of Company A?

1) 84% 2) 89% 3) 94% 4) 108% 5) 112%

**5.** What is the ratio of the total number of male employees of Company F to the total number of female employees of Company 'B'?

1) 33:43 2) 35:47 3) 33:46 4) 37:47 5) None

**6.** The present age of the father and the son are in the ratio of 8:3. After 12 years the ratio of their ages will be 2:1. What is the sum of the present age of the father and the son?

1) 66 yrs 2) 70 yrs 3) 74 yrs 4) 78 yrs 5) 80 yrs.

**7.** A committe of 4 members is to be selected from a group of 4 men and 3 women. What is the probability that the committee has at least one woman.

**8.** 25 men can do a piece of work in 24 days. How many men would be required to do the same work in 10 days?

1) 56 2) 60 3) 64 4) 66 5) 72

**9.** The ratio of the length of a rectangular park to its breadth is 13:9. If the length of the park is 72 feet more than the breadth, what is its perimeter?

1) 648 ft 2) 324 ft 3) 792 ft 4) 396 ft 5) 712 ft

**10.** The cost of 87 pens and 29 pencils is Rs. 783. What is the cost of 90 pens and 30 pencils?

1) Rs. 804 2) Rs. 810 3) Rs. 816 4) Rs. 824 5) Rs. 830

**Explanations**

∴ Male_{A} = 504

Similarly, for other companies we get total

Females = 1796

And total males = 2204

∴ Diff = 408

**3.** 2; Male (A + B + C) = 504 + 517 + 356 = 1377

Female (D + E + F) = 192 + 122 + 407 = 721

∴ Diff = 1377 – 721 = 656

**5.** 4; Female_{B} = 423 Male_{F} = 333

**6.** 1; Let the present age of the father be

X and that of the son be y. Then =

∴ 3x = 8y ……..(i)

Further, = ∴ x + 12 = 12y + 24

∴ x- 2y = 12 …..(ii)

From eqn (i) and (ii), x = 48, y = 18

∴ Sum = 66 yrs.

7. 2; Probability of these being all men in the committee is =

∴ Probability of these being at latest one

**8.** 2; 25 men – 24 days – 1 work

**9.** 3; Let the length be x and breadth be y.

X = y + 72 ∴ 13y = 9y + 648

∴ x = 162 + 72 = 234

∴ Perimeter = 2(234 + 162) = 2 x 396

= 792 ft

**10.** 2; Let the price of a pen be x and that of pencil be y.

Then 87x + 29y = 783 ……..(i)

Multiplying eqn (i) by = 783 x

∴ 90x + 30y = 810 **Advertisements**

## 0 comments :

## Post a Comment