IBPSExamguru blog for Bankers Job Aspirants Adda to get Update Data in bank Jobs Recruitment Clerk PO & Specialist Officer RRB CWE and Common Interview

Monday, 4 August 2014

Quiz on time and work

1. A can do a piece of work in 30 days while B alone can do it in 40 days. In how many days can A and B working together do it ?
(a) 17 1/7 (b) 27 1/7 (c) 42 3/4 (d) 70


2. A and B together can complete a piece of work in 35 days while A alone can complete the same work in 60 days. B alone will be able to complete the same work in :
(a) 42 days (b) 72 days (c) 84 days (d) 96 days


3. A can do a piece of work in 7 days of 9 hours each and B can do it in 6 days of 7 hours each. How long will they take to do it, working together 8 2/5 hours a day ?
(a) 3 days' (b) 4 days (c) 4 1/2 days (d) None of these


4. A can do a piece of work in 15 days and B alone can do it in 10 days. B works at it for 5 days and then leaves. A alone can finish the remaining work in :
(a) 13/2 (b) 15/2 days (c) 8 days (d) 9 days


5. A can do 1/3 of the work in 5 days and B can do 2/5 of the work in 10 days. In how many days both A and B together can do the work?
(a) 7 ¾ (b)8 4/5 (c) 9 3/8 (d) 10


6. A can do a piece of work in 80 days. He works at it for 10 days and then B alone finishes the remaining work in 42 days. The two together could complete the work in :
(a) 24 days (b) 25 days (c) 30 days (d) 35 days


7.A and B can together finish a work in 30 days. They worked at it for 20 days and then B left. The remaining work was done by A alone in 20 more days. A alone can finish the work in :
(a) 48 days (b) 50 days (c) 54 days (d) 60 days


8.A and B can do a piece of work in 45 days and 40 days respectively. They began to do the work together but A leaves after some days and then B completed the remaining work in 23 days. The number of days after which A left the work was:
(a) 6 (b) 8 (c) 9 (d) 12


9. A does half as much work as B in three-fourth of the time. If together they take 18 days to complete the work, how much time shall B take to do it ?
(a) 30 days (b) 35 days (c) 40 days (d) none of these


10. A can do a certain job in 12 days. B is 60% more efficient than A. The number of days, it takes B to do the same piece of work, is :
(a) 6 (b) 6 ¼ (c) 7 ½ (d) 8


11. A can do a certain job in 25 days which B alone can do in 20 days. A started the work and was joined by B after 10 days. The number of days taken in completing the work was :
(a) 12 ½ (b) 14 2/9 (c) 15 (d) 16 2/3


12. A is twice as good a workman as B and together they finish a piece of work in 14 days. The number of days taken by A alone to finish the work, is :
(a) 11 (b) 21 (c) 28 (d) 42


13. A is thrice as good a workman as B and takes 10 days less to do a piece of work than B takes. B alone can do the whole work in :
(a) 12 days (b) 15 days (c) 20 days (d) 30 days


14. A can do a piece of work in 14 days which B can do in 21 days. They begin together but 3 days before the completion of the work, A leaves off. The total number of days to complete the work is :
(a) 6 3/5 (b) 8 ½ (c) 10 1/5 (d) 13 ½


15. If Ramesh, Suresh and Harish can do a piece of work in 15 days, 10 days and 6 days respectively, how long will they take to do it, if all the three work at it together?
(a) 3 days (b) 3 ½ days (c) 3 9/20 days (d) 3 3/20 days


16. A and B can do a piece of work in 72 days; B and C can do it in 120 days; A and C can do it in 90 days. In what time can A alone do it ?
(a) 150 days (b) 120 days (c) 100 days (d) 80 days


17. A and B can do a piece of work in 5 days; Band C can do it in, 7 days; A and C can do it in 4 days. Who among these will take the least time if put to do it alone?
(a) A (b) B (c) C (d) Data inadequate


18. If A, B and C together can finish a piece of work in 4 days; A alone can do it in 12 days and B in 18 days, then C alone can do it in :
(a) 21 days (b) 16 days (c) 14 days {d) 9 days


19. A and B can do a piece of work in 18 days; Band C can do it in 24 days; A and C can do it in 36 days. In how many days can they do it all working together'?
(a) 12 (b) 13 (c) 16 (d) 26


20. A and B together can do a piece of work in 12 days, which Band C together can do in 16 days. After A has been working at it for 5 days and B for 7 days, C finishes in 13 days. In how many days C alone will do the work
(a) 16 (b) 24 (c) 36 (d) 48


21. A is twice as good a workman as B and together they complete a work in 15 days. In how many days can the work be completed by B alone?)
(a) 22 ½ (b) 30 (c) 37 ½ (d) 45


22. 45 men can complete a work in 16 days. Six days after they started working, 30 more men joined them. How many days will they now take to complete the remaining work?
(a) 4 (b) 5 (c) 6 (d) 8


23. 12 men can complete a work in 18 days. Six days after they started working, 4 men joined them. How many days will all of them take to finish the remaining work?
(a) 9 (b) 10 (c) 12 (d) 15


24. Twelve men can complete a work in 8 days. Three days after they started the work, 3 more men joined. In how many days will all of them together complete the remaining work?
(a) 2 (b) 4 (c) 5 (d) 6


25. A, B and C are employed to do a piece of work for Rs. 529. A and C are supposed to finish 19/23 of the work together. How much shall be paid to B ?
(a) Rs. 82 (b) Rs. 92 (c) Rs. 300 (d) Rs. 437


26. A job is completed by 10 men in 20 days and by 20 women in 15 days. How many days will it take for 5 men and 10 women to finish that work?
(a) 17 ½ (b) 17 1/7 (c) 17 (d) 17 1/120


27. A piece of work can be done by 6 men and 5 women in 6 days or 3 men and 4 women in 10 days. It can be done by 9 men and 15 women in :
(a) 1 day (b) 2 days (c) 3 days (d) 4 days


28. 4 men and 6 women finish a job in 8 days, while 3 men and 7 women finish it in 10 days. In how many days will 10 women working together finish it ?
(a) 24 (b) 32 (c) 36 (d) 40


29. 12 children take 16 days to complete a work which can be completed by 8 adults in 12 days. 16 adults started working and after 3 days 10 adults left and 4 children joined them. How many days will it take them to complete the remaining work?
(a) 6 (b) 8 (c) 4 (d) 3


30. Ram can do a piece of work in 8 days which Shyam can finish in 12 days. If they work at it on alternate days with Ram beginning, in how many days, the work will be finished?
(a) 9 1/3 (b) 9 ½ (c) 91/24 (d) 10 1/3


31. A and B working separately can do a piece of work in 9 and 12 days respectively. If they work for a day alternately, A beginning, in how many days the work will be completed?
(a) 10 ½ (b) 10 1/3 (c) 10 ¼ (d) 10 2/3


32. A, Band C can do a piece of work in 11 days, 20 days and 55 days respectively, working alone. How soon can the work be done if A is assisted by Band C on alternate days?
(a) 7 days (b) 8 days (c) 9 days (d) 10 days


33. Machines A and B produce 8000 clips in 4 and 6 hours respectively. If they work alternately for 1 hour, A starting first, then 8000 clips will be produced in :
(a) 4 1/3 hours (b) 4 2/3 (c) 5 1/3 hrs (d) 5 2/3 hrs


34. A father can do a job as fast as his two sons working together. If one son does the job in 3 hours and the other in 6 hours, how many hours does it take the father to do the job?
(a) 1 (b) 2 (c) 3 (d) 4


35. A sum of money is sufficient to pay A's wages for 21 days and B's wages for 28 days. The same money is sufficient to pay the wages of both for:
(a) 12 days (b) 14 days (c) 12 ¼ days (d) 24 ½ days


36. 2 men and 3 boys can do a piece of work in 10 days while 3 men and 2 boys can do the same work in 8 days. In how many days can 2 men and 1. boy do the work?
(a) 12 ½ days (b)14 (c)17 (d)8


37. A is twice as good a workman as B and together they finish a piece of work in 18 days. In how many days will A alone finish the work?
a. 37 b. 27 days c. 67 d. 44


38. A and B undertake to do a piece of work for Rs. 600. A alone can- do it in 6 days while B alone can do it in 8 days. With the help of C, they finish it in 3 days. Find the share of A?
a. Rs. 400
b. Rs. 800
c. Rs. 300
d. none


39. A and B undertake to do a piece of work for Rs. 600. A alone can- do it in 6 days while B alone can do it in 8 days. With the help of C, they finish it in 3 days. Find the share of B?
a.Rs. 400
b.Rs. 800
c.Rs. 300
d.Rs.225


40. A and B undertake to do a piece of work for Rs. 600. A alone can- do it in 6 days while B alone can do it in 8 days. With the help of C, they finish it in 3 days. Find the share of c?
(a) Rs. 75 b. 27 days c. 67 d. 44


41. A and B can do a piece of work in 12 days; Band C can do it in 15 days ; A and C can do it in 20 days. In how many days will A, Band' C finish it, working all together?
(a) 10 days b. 27 days c. 67 d. 44


42. A and B can do a piece of work in 12 days; Band C can do it in 15 days ; A and C can do it in 20 days. find the number of days taken by A to
finish it working alone.
(a) 30 days b. 27 days c. 67 d. none


43. A and B can do a piece of work in 12 days; Band C can do it in 15 days ; A and C can do it in 20 days. find the number of days taken by B to
finish it working alone.
(a) 30 days b. 20 days c. 67 d. none


44. A and B can do a piece of work in 12 days; Band C can do it in 15 days ; A and C can do it in 20 days. find the number of days taken by C to
finish it working alone.
(a) 60 days (B) 30 days C. 20 days D. NONE


45. A is twice as good a workman as B and together they finish a piece of work in 18 days. In how many days will A alone finish the work?
(a) 27 days (B) 30 days C. 20 days D. NONE


46. A and B undertake to do a piece of work for Rs. 600. A alone can- do it in 6 days while B alone can do it in 8 days. With the help of C, they finish it in 3 days. Find the share of A?
(a) Rs. 300 (B) 30 days C. 20 days D. NONE


47. A and B undertake to do a piece of work for Rs. 600. A alone can- do it in 6 days while B alone can do it in 8 days. With the help of C, they finish it in 3 days. Find the share of B?
(a) Rs.225 (B) 30 days C. 20 days D. NONE


48. A can do a piece of work in 10 days which B alone can do in 12 days. In how many days will they finish the work, both working together?
(a) 5 5/11 days b. 27 days c. 67 d. 44


49. Two persons A and B working together can dig a trench in 8 hours while A alone can dig it in 12 hours. In how many hours B alone can dig such a trench?
(a) 25 hours (b) 24 hours (c) 42 hours (d) none


50. Ex. 4. 3 men can complete a piece of work in 6 days. Two days after they started the work, 3 more men joined them. How many days will they take to complete the remaining work?
(a) 25 hours (b) 24 hours (C) 2 days d) n0ne

 

Answers :

1. (a) 2.(c) 3.(a) 4.(b) 5.(c) 6.(c) 7.(d) 8.(c) 9.(a)10. (c)
11.(d) 12.(b) 13.(b) 14.(c) 15.(a) 16.(b) 17.(a) 18.(d) 19(c)20. (b)

21.(d) 22(c) 23.(a) 24.(b) 25.(b) 26.(b) 27.(c) 28(d) 29(a)30.(b)
31.(c) 32.(b) 33.(b) 34.(b) 35.(a)
36.A 37.B 38.C 39.D 40.A 41.A 42.A 43.B 44.A 45. A
46.A 47.A 48.A 49.B 50.C

All The Best

Advertisements
Share:

0 comments :

Post a Comment

Follow On Google plus
DMCA.com Protection Status DMCA.com Protection Status
Copyright © IBPSExamGuru | ibps bankers Guru Adda Clerk PO