IBPSExamguru blog for Bankers Job Aspirants Adda to get Update Data in bank Jobs Recruitment Clerk PO & Specialist Officer RRB CWE and Common Interview

Wednesday, 13 August 2014

IBPS PO Reasoning Quiz

1. In a class of 60 students the number of boys andthat of girls participating in the annual sports is in the ratio of 3 : 2. The number of  girls from the class not participating in the sports is more than of the boys from the class who are not participating in the sports. If the  number of boys participating in the sports is 15. how many girls are there in the class ?
(A) Data inadequate
(B) 20 (C) 25
(D) 30
(E) None of these


Directions.Q.2-3: P, Q, R, S and  T finished a work, working from Monday to Saturday.
(i) One of the days being a holiday each working overtime only on one of the days.
(ii) R or T not work overtime on the first time only on the first day.
(iii) Q worked overtime the next day after the holiday.
(iv) The overtime work done on the previous day of the holiday was by R.
(v) There was a two days' gap between the days on which P and Q worked overtime.
(vi) worked overtime the next day of the overtime day of S.


2. Which of the following is the correct statement ?
(A) P worked overtime last among them.
(B) P worked overtime earlier than S.
(C) The holiday was on Friday.
(D) S worked overtime earlier than Q.
(E) None of these


3. On which day did R work overtime?
(A) Monday (B) Tuesday (C) Thursday (D) Friday (E) None of these


4. Which of the following will be the changed form of the word OBLIQUE when the word is written again by substituting each vowel  by the 2nd letter following it in the English alphabet and each consonant is substituted by the 3rd letter following it in the English  alphabet?
(A) MEDGTSD (B) RDNLSXH (C) QEOKTXG (D) QEOKTWG (E) None of these


5. Pointing towards a female in the picture, Sunita said, "She is the mother of Renu, whose father is my son." How is Sunita related to  that female in the picture ?
(A) Mother (B) Aunt (C) Cousin (D) Data inadequate (E) None of these


6. In a certain code 'acquisition or construction should be completed within three years' is written as 'three be or within should years  construction completed acquisition'. How will 'interest paid on loan will be allowed for deduction' be written in that coder
(A) for will paid allowed loan on deduction be interest
(B) for will allowed paid loan deduction on be interest
(C) for will paid allowed loan deduction on be interest
(D) for will paid allowed loan deduction be on interest
(E) None of these


7. If a meaningful word can be formed using the five letters NWROD, each only once, then the fourth letter of that word is your answer.  If more than one such word can be formed then Y is your answer, and if no
such word can be formed then Z is your answer.
(A) D (B) W (C) R (D) Y (E) Z


8. P’ s father is Q’s son. M is the paternal Uncle of P and N is the brother of Q. How is N related to M ?
(A) Brother (B) Nephew (C) Cousin (D) Data inadequate (E) None of these

 
Direction Q.9-10: Read the following information and answer the questions given below :
(i) A, B, C, D, E, F and G are sitting in a circle racing the centre and playing cards,
(ii) E is the neighbour of A and D.
(iii) G is not between F and C
(iv) F is on the immediate right of A.


9. Which pair given below has the second person sitting immediately on the right of the first ?
(A) CB (B) DG (C) EA (D) AB (E) None of these


10. Which of the following has the persons sitting adjacent to each other from left to right in order as given ?
(A) CDG (B) EDG (C) BGC (D) FBC (E) None of these


Directions. Q. 11-13; To answer these questions study the following arrangement :
JY2 = S£ EGM 7 SHP9KL@WQ13 *CD©
11. How many such letters arc there each of which is cither immediately followed by a number or immediately preceded by a symbol,  but not both ?
(A) 4 (B) 5 (C) 6 (D) 7 (E) None of these


12. How many such numbers arc there each of which is either immediately followed by a symbol or immediately preceded by a letter,  but not both?
(A) 2 (B) 4 (C) 3 (D) 5 (E) None of these


13. How many such symbols are there in the above arrangement each of which is either immediately followed by a number or  immediately preceded by a letter, but not both ?
(A) Nil (B) J (C) 2 (D) 3 (E) None of these


Directions. Q. 14-15: In each of the questions below arc given three statements followed by four conclusions numbered I, II. HI and IV.  You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read alt the  conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known  facts.
14.  Statements :
a. Some boxes are cranes.
b. Some cranes are hills,
c AU hills arc windows.
Conclusions :
I. Some windows arc boxes.
II. Some windows are cranes.
III. Some hills arc boxes.
IV. Some cranes arc windows.
(A) None follows (B) Only II follows (C) Only IV follows (D) Only II and IV follow (E) Only I and III follow

 
15.  Statements:
a. Some boats are pictures.
b. All pictures are rats.
C. Some rats arc mountains.
Conclusions :
I. All pictures arc mountains.
I], Some rats are boars.
Ill- Some hills arc boxes.
IV. Some cranes jrc windows.
(A) Only I and II follow (B) Only II follows (c) Only III follows (D) Only III and IV follow (E) Only I and III follow.

 
Directions. Q. 16-18: In each question below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II.
An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and  decide which of (he assumptions is implicit in the statement. Give Answers:
(A) if only Assumption I is implicit.
(B) if only Assumption II is implicit.
(c) if either 1 or II is implicit.
(D) if neither I nor II is implicit.
(E) if both I and II are implicit.
Statement :
16. The General Administration Department has issued a circular to all (he employees informing them that henceforth the employees can
avail (heir lunch break in any of the half-hour slot between 1.00 p.m. and 2.30 p.m.
Assumptions :
I. The employees may welcome the decision and availlunch break at different time slots.
II. There may not be any break in the work of the organization as the employees will have their lunch break in different time slots.
(A) (B) (C) (D) (E)

17. Statement
The state government has decided to appoint four thousand primary school teachers during the next financial year.
Assumptions :
I. There arc enough schools in the $tatc to accommodate four thousand additional primary school teachers.
II. The eligible candidates may not be interested to apply as the Government may not finally appoint such a large number of
primary school teachers.
(A) (B) (C) (D) (E)


18. Statement :
The school authority had decided to increase the number of students in each classroom to seventy from the next academic session to  bridge the gap between income and expenditure to a large extent.
Assumptions :
I. The income generated by a way of fees of the additional students will be sufficient enough to bridge the gap.
II. The school may get all the additional students in each class from the next academic session.
(A) (B) (C) (D) (E)


Directions. Q. 19-21:In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between 'strong’ arguments and 'weak' arguments. 'Strong' arguments are those which are both important and directly related to the question. "weak' arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial  aspect of the question.  Each question below is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the arguments is
a 'strong’ argument and which is a 'weak' argument. Give answer
(A) if only argument I is strong.
(B) if only argument II is strong.
(C) if either I or II is strong.
(D) if neither I nor II is strong.
(E) if both I and II are strong.


19. Should sex determination test during pregnancy be completely banned ?
Arguments :
I. Yes, this leads to indiscriminate female feticide and eventually will lead to social unbalance.
II. No. people have a right to know about their unborn child.
(A) (B) (C) (D) (E)


20. Should the parents in India in future be forced to opt for only one child as against two or many at present ?
Arguments:
I. Yes- this is the only way to check the ever-increasing population of India.
II. No. this type of pressure tactic is not adopted by any other country in the world.
(A) (B) (C) (D) (E)


21. Should there be complete ban on mining coal in India?
Arguments :
I. Yes. the present stock of coal will not last long if we continue mining at the present rate.
II. No. we do not have alternate energy source in sufficient quantity.
(A) (B) (C) (D) (E)


Directions. Q.22-24: In the following questions, the symbols %, £ , @, S and # arc used with the following meaning as illustrated  below.
'P@Q' means 'V is not smaller than ‘Q’
'P#Q' mean 'P' is not greater than
'P%Q* means 'P’ is neither greater than nor equal to ‘Q'.
'P£Q' means 'P' neither smaller than nor greater than ‘Q'.
'PSQ' means 'P' is neither smaller than nor equal to ‘Q’.
22. Statements : T$K, K#R, R£M
Conclusions :
I. M£K II. M%T III. MSK
(A) All follow
(B) Only either I or III follows
(C) Only either I or II follows
(D) Only either II or III follows
(E) None of these

23. Statements : M%R, R#T, T£N
Conclusions :
I. N£R II. NSR III. NSM
(A) All follow
(B) Only either I or II follows
(C) Only cither I or II and III follow
(D) Only cither I or III and II follow
(E) None of these

24. Statements : V@M, ASM. R#V
Conclusions :
I. R#A II. V@A III. R$M
(A) Only I follows
(B) Only II follows
(C) Only III follows
(D) None follows
(E) All follow

Answers :

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24
D D E D E C B E C D E B D D B E A B A D B B C D
Advertisements
Share:

2 comments :

  1. admin can u pls provide the explaintn for these answers?

    ReplyDelete
  2. secnd questn is nt complte

    ReplyDelete

Follow On Google plus
DMCA.com Protection Status DMCA.com Protection Status
Copyright © IBPSExamGuru | ibps bankers Guru Adda Clerk PO