IBPSExamguru blog for Bankers Job Aspirants Adda to get Update Data in bank Jobs Recruitment Clerk PO & Specialist Officer RRB CWE and Common Interview

Saturday, 10 May 2014

SBI PO Solved paper : Data Analysis and Interpretation

Directions (1- 5) : Study the following table carefully to answer the questions that follow Number (N) of Six type of Electronic Products Sold by Six different stores in a month and the price per product (P)  (price in Rs. 000) charged by each Store

image

1. Number of L type products sold by Store F is what percent of the number of the same type of products sold by Store  E?
a) 76.33
b) 124
c) 83.33
d) 115
e) None of these


2. What is the respective ratio of total number of N and L type products together sold by Store D and the same products sold by Store A?
a) 119: 104
b) 102: 115
c) 104:115
d) 117:103
e) None of these

3. What is the average price per product charged by all the Stores together for Product Q?
a) Rs. 14,700/-
b) Rs. 15,700/-    c) Rs. 15,200/-
d) Rs. 14,800/-    e) None of these


4. What is the difference in the amount earned by Store A through the sale of P type products and that earned by Store B through the sale of Q type products?
a) Rs. 38.4 lakhs
b) Rs. 0.384 lakhs
c) Rs. 3:84 lakhs
d) Rs. 384 lakhs
e) None of these


5. What is the total amount earned by Store C through the sale of M and 0 type products together?
a) Rs. 2719.2 lakhs
b) Rs. 271.92 lakhs
c) Rs. 2.7192 lakhs
d) Rs. 27.192 lakhs
e) None of these

Directions (6-10) : Study the given information carefully to answer the questions that follow An Organization consists of 2400 employees working in different departments, viz. HR. Marketing, IT, Production  and Accounts. The ratio of male to female employees in the Organization is 5 : 3 respectively. Twelve percent of the  males work in the HR department Twenty-four percent of the females work .in the Accounts department The ratio of
males to females working in the HR department is 6 : 11 respectively. One-ninth of the females work in the IT  department Fifty-two percent of the males work in the Production department Number of females working in the Production department is ten percent of the males working in the same. The remaining females work in the Marketing  department The total number of employees working in the IT department is 285. Twenty-two percent of the males work  in the Marketing department and the remaining work in the Accounts department


6. The number of males working in the IT department forms approximately what percent of the total number of males  in the Organization?
a) 5
b) 12
c) 21
d) 8
e) 18


7. How many males work in the Accounts department?
a) 170
b) 165
c) 185
d) 160
e) None of these


8. The total number of employees working in the Account department forms what percent of the total number of  employees in the organization? (rounded off to two digits after decimal)
a) 19.34
b) 16.29
c) 11.47
d) 23.15  e) None of these

9. The number of females working in the Production department forms what percent of the total number of females in
the Organization?
a) 7
b) 12
c) 4
d) 15
e) None of these


10. What is the total number of females working in the HR and Marketing departments together?
a) 363
b) 433
c) 545
d) 521
e) None of these


Directions (11-15) : Study the graphs-carefully to answer the questions that follow-

image

11 . What is the total percentage of boys in schools R 11nd U together ? (rounded off to two digits after decimal)
a) 78.55
b) 72.45
c) 76.28
d) 75.83
e) None of these


12. What is the total number of boys in School T?
a) 500
b) 600
c) 750
d) 850
e) None of these


13. The total number of students in school R is approximately what percent of the total number of students in schools?
a) 89
b)75
c) 78
d) 82
e) 94


14. What is the _average number of boys in schools P and Q together?
a) 1425
b) 1575
c) 1450
d) 1625
e) None of these


15. What is the respective ratio of the number of girls in school P to the number of girls in school Q?
a) 27:20
b) 17:21
c) 20:27
d) 21:17
e) None of these

Answers :

Question 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Answer E E E A D B E B A D D C A B C
Advertisements
Share:

1 comment :

Follow On Google plus
DMCA.com Protection Status DMCA.com Protection Status
Copyright © IBPSExamGuru | ibps bankers Guru Adda Clerk PO