Saturday, 10 August 2013

IBPS PO computer knowledge questions and answers

Leave a Comment

IBPS PO computer knowledge questions and answers Howdy ! Now the practice part we are Providing some  Computer Knowledge Question with Answer . just spend few minutes and take a practice. Other Sections and Current affairs for IBPS PO and IBPS RRB available soon in this blog.

1) The operating system does all of the following EXCEPT:
1). provide a way for the user to interact with the computer.
2). manage the central processing unit (CPU).
3 ). manage memory and storage.
4 ). enable users to perform a specific task such as document editing.
Answer : 4

2) To move forward through the tabs
1). CTRL+TAB
2 ). CTRL+SHIFT+TAB
3 ). SHIFT+TAB
4 ). None of these
Answer : 1

3) Which of the following is a valid IP address?
1). 192.168.111.1111
2 ). 192.168.1.1
3 ). 192.168.900.1
4 ). 192.900.168.1
Answer : 3

4) The ability to recover and read deleted or damaged files from a criminals computer is an example of a law enforcement specialty called:
1). simulation
2 ). animation
3 ). robotics
4 ). computer forensics
Answer : 4

5) Allocation of a resources in a time dependent manner to several program simultaneously called
1). multi user
2 ). multi tasking
3 ). time sharing
4 ). None of these
Answer : 3 ).

6) Which of the following is an example of a binary number?
1). A1BCD1
2 ). 23456
3 ). 005
4 ). 100101
Answer : 4

7) ____________ controls the way in which the computer system functions and provides a means by which users can interact with the computer.
1). The operating system
2 ). The motherboard
3 ). The platform
4 ). Application software
Answer : 1

8) All of the following statements concerning windows are true EXCEPT:
1). windows are an example of a command-driven environment.
2 ). windows can be resized and repositioned on the desktop.
3 ). more than one window can be open at a time.
4 ). toolbars and scrollbars are features of windows.
Answer : 1

9) What is the shortcut key of printing a document for computer having windows?
1). Shift + P
2 ). Alt + P
3 ). Ctrl + P
4 ). Ctrl + Shift + P
Answer : 3 ).

10) Which of the following are true about firewalls?
1). Follows a set of rules
2 ). Can be either a hardware or software device
3 ). Filters network traffic
4 ). All the above
Answer : 4

11) In the binary language each letter of the alphabet, each number and each special character is made up of a unique combination of:
1). eight bytes.
2 ). eight characters.
3 ). eight bits.
4 ). eight kilobytes.
Answer : 3

12) Verification of a login name and password is known as:
1). configuration
2 ). accessibility
3 ). authentication
4 ). logging in
Answer : 3

13) Which of the following is a correct format of Email address?
1). sales@website@info
2 ). sales@website.info
3 ). saleswebsite.info
4 ). sales.website.info
Answer : 2

14) The difference between people with access to computers and the Internet and those without this access is known as the:
1). digital divide.
2 ). Internet divide.
3 ). Web divide.
4 ). cyberway divide.
Answer : 1

15) What is e-commerce?
1). Buying and selling computer products
2 ). Buying and selling products and services not found in stores
3 ). Buying and selling international goods
4 ). Buying and selling products and services over the Internet
Answer : 4

16) 'Blue tooth' technology allows
1). Satellite communication
2 ). Wireless communication between equipments
3 ). Signal transmission on mobile phones only
4 ). Landline phone to mobile phone communication
Answer : 2

17) Java is a
1). Operating System
2 ). Compiler
3 ). Input Device
4 ). Programming Language
Answer : 4

18) The basic unit of a worksheet into which you enter data in Excel is called a
1). cell
2 ). table
3 ). box
4 ). column
Answer : 1

19) Computers use the ____________ language to process dat 1).
1). relational
2 ). megabyte
3 ). binary
4 ). processing
Answer : 3

20) The set of instructions that tells the computer what to do is
1). Softcopy
2 ). Software
3 ). Hardware
4 ). Hardcopy
Answer : 2

21) What are the four things needed to connect to the Internet?
1). Monitor, keyboard, mouse, modem
2 ). Telephone line, PDA, modem and computer
3 ). Telephone line, modem, computer, and an ISP
4 ). Modem, computer, PDA and ISP
Answer : 3

22) ) What is the commonly used unit for measuring the sped of data transmission?
1). Mega Hertz
2 ). Characters per second
3 ). Nano seconds
4 ). Bits per second
Answer : 4

23) Word processing, spreadsheet, and photo-editing are examples of:
1). application software.
2 ). system software.
3 ). operating system software.
4 ). platform software.
Answer : 1

24) Which of the following stores more data?
1). DVD
2 ). CD ROM
3 ). Floppy Disk
4 ). CD RW
Answer : 1

25) The base of the hexadecimal number system is
1). 2
2 ). 8
3 ). 10
4 ). 16
Answer : 4

26) The Operating System Manages
1). Processes
2 ). Memory
3 ). Disks and I/O devices
4 ). All of the above
Answer : 4

27) ) ____________ is the ability of an operating system to control the activities of multiple programs at the same time.
1). Streamlining
2 ). Multiuser
3 ). Multitasking
4 ). Simulcasting
Answer : 3

28) What does HTTP stands for?
1). Head Tail Transfer Protocol
2 ). Hypertext Transfer Protocol
3 ). Hypertext Transfer Plot
4 ). Hypertext Transfer Plotter
Answer : 2

29) ____________ is data that has been organized or presented in a meaningful way.
1). A process
2 ). Information
3 ). Software
4 ). Storage
Answer : 2

30) Computer software includes
1). Packaged programs
2 ). Application programs
3 ). Operating system programs
4 ). All of these
Answer : 4

31) Data that are accumulated and processed in group called
1). Group processing
2 ). Batch Processing
3 ). Time sharing
4 ). None of these.
Answer : 2

Also Read :

1.IBPS notifications Upcoming 2013-14

2. IBPS PO Quantitative Aptitude questions with answers practice test 1

3. IBPS PO General Awareness Preparation

4. IBPS PO preparation tips | IBPS PO Syllabus

0 comments:

Post a Comment