IBPSExamguru blog for Bankers Job Aspirants Adda to get Update Data in bank Jobs Recruitment Clerk PO & Specialist Officer RRB CWE and Common Interview

Wednesday, 3 April 2013

SBI PO data analysis and interpretation questions practice 2

Direction(Q.1-5): Following table shows the marks scored by six students in different subjects:

SBI Data

1. What overall percentage did student B get in all subjects together?

(A) 62.5%

(B) 64%

(C) 66.5%

(D) 67.5%

(E) 72%

ANS. (C)

2. What is the ratio of the total marks obtained b to that obtained by F?

(A) 4:5

(B) 5:6

(C) 5:7

(D ) 3 : 5

(E) None of these

ANS. (E)

3. What is the average of marks obtained by ail the students m Hindi?

(A) 73.5

(B) 74.5

(C) 75

(D) 76.5

(E) 77.5

ANS. (A)

 

4 What is the average percentage of marks obtained ) all the students in Maths  (Answer in approximating)

(A) 62%

(B) 65%

(C) 68%

(D) 70%

(E) 72%

ANS. (D)

 

5. The total marks obtained by E is what percentage more than the total marks obtained. by A' ».»- in approximate value)

(A) 9%

(B) 11%

(C) 13%

(D) 15%

(E) 17%

ANS. (E)

 

Direction(Q. 6 - 10) : Study the following graph carefully and answer these questions.

SBI Data1

6. For which of the following years is the per cent rise/fall in the number of items produced from the previous  Year the highest?

(A) 2007

(B) 2008

(C) 2009

(D) 2010

(E) 2011

ANS. (D)

 

7. What is the total number of items sold in all six Years together?

(A) 270140

(B) 281720

(C) 296600

(D) 312400

(E) 321900

ANS. (C)

 

8. What is the average number of items produced in the entire period of six years? (Answer in thousand)

(A) 73.5

(B) 74.5

(C) 75.5

(D) 76.5

(E) 77.5

ANS. (A)

 

9 . What is the percentage rise in the number of items sold from the year 2007 to 2008?

(A) 25%

(B) 40%

(C) 60%

(D) 75%

(E) 90%

ANS. ((D)

 

10 . Total items sold in the year 2006 and 2007 together is what percentage of the total items produced during these two years?

(A) 51%

(B) 55%

(C) 57%

(D) 59%

(E) 63%

ANS. (D)

 

Directions (Q. 11- 15): Study the following information carefully and answer the given questions.

Three companies — A, B, and C produce a particular item in two different types —I and II. Total number of items of both types produced by all three companies is 62000 and total items I and II produced by company A is 15200. The ratio of the numbers of type I to type II items produced by A is 9 : 10. Type I items produced by Company B is 175% of type I items produced by A. Total items (both I and II) produced by B is 150% of total items produced by A. The number of type I items produced by C is 20% more than the number of type II items produced by A. 46 '

11. What is the number of type II items produced by B?

(A) 9600

(B) 10200

(C) 14400

(D) 12600

(E) None

ANS. (B)

 

12. What is the ratio of the number of type I items to the number of type II items produced by Company C?

(A) 2:3

(B) 3:4

(C) 4:5

(D) 5 : 6

(E) None of these

ANS. (A)

 

13. What is the average number of type I items produced by all three companies?

(A) 9650

(B) 9800'

(C) 9960

(D) 10200

(E) None of these

ANS. (B)

 

14. The number of type II items produced by C is what percentage of the total number of items produced by C?

(A) 80%

(B) 75%

(C) 60%

(D) 50%

(E) 40%

ANS. (C)

 

15 . What is the difference between the total number of type II items and the total number of type I items produced by all three companies together?

(A) 2750

(B) 2800

(C) 3000

(D) 3150

(E) None of these

ANS. (E)

 

Directions (Q. 16 -22): Read the following information carefully and answer the questions which follow.

A, B, C, D, E, F. G and H are eight sportspersons, each of them playing a different game, viz Cricket, Football, Golf, Hockey, Chess, Baseball, Badminton and Tennis (not necessarily in the same order). All of them are seated around a circular table facing the centre. A, who plays Golf, sits third to the left of E. The one who plays Baseball sits second to the right of D. D, who plays Badminton, sits second to the right bf B, who cannot sit adjacent to E. C, who plays Football, sits between the players of Chess and Baseball. G is a Tennis player, and sits second to the left of H, who is a Cricketer.

16 . Who among the following pairs represent immediate neighbors of the Badminton player?

(A) GA

(C) BH

(D) AE

(E) None of these

ANS. (B)

 

17 . Which of the following is definitely true in the context of F?

(A) F sits second to the left of the Cricketer.

(B) F sits third to the right of A.

(C) F is a Hockey player.

(D) The one who plays Golf is not an immediate neighbor of F.

(E) None of these

ANS. (E)

 

18 . What is the position of B with respect to the Chess player?

(A) Fourth to the right

(B) Third to the left

(C) Second to the right

(D) Fourth to the left

(E) Second to the left

ANS. (C)

 

19. How many persons are sitting between A and the one who plays Hockey, if counted clockwise from A?

(A)One

(B) Two

(C) Three

(D) Four-

(E) Six

ANS. (B)

 

20. Which of the following games is played by the one who sits second to the left of the Baseball player?

(A) Chess

(B) Tennis

(C) Cricket

(D) Football

(E) None of these

ANS. (E)

 

21 . The one who sits between the Tennis player and the cricketer plays which of the following games?

(A) Hockey

(B) Golf

(C) Badminton

(D) Chess

(E) None of these

ANS. (A)

 

22. In which of the following pairs the player of first game (of the pair) sits on the immediate left of the player of the second game (of the pair)?

(A) Tennis-Football

(B) Cricket-Hockey

(C) Baseball-Golf

(D) Football-Chess

(E) Chess-Golf

ANS. (D)

also Read :

  1. SBI PO data analysis and interpretation questions practice
  2. SBI PO data analysis and interpretation questions practice 1
  3. Best Books for SBI PO
  4. Upcoming Bank Recruitment 2013
  5. SBI PO General Awareness Practice test 1
  6. SBI PO General Awareness Practice test 2
  7. How to Prepare SBI PO Exam-Subject Wise
  8. SBI PO General Awareness practice test 3
  9. SBI PO General Awareness practice test 4
Advertisements
Share:

1 comment :

  1. Can i get these questions in a word document or a PDF

    ReplyDelete

Follow On Google plus
DMCA.com Protection Status DMCA.com Protection Status
Copyright © IBPSExamGuru | ibps bankers Guru Adda Clerk PO