IBPSExamguru blog for Bankers Job Aspirants Adda to get Update Data in bank Jobs Recruitment Clerk PO & Specialist Officer RRB CWE and Common Interview

Tuesday, 2 April 2013

SBI PO data analysis and interpretation questions practice 1

Directions (Q.1-6) : Following table shows the total number of students appeared from different cities, ratio of  boys and girls among those appeared students, percentage of passed students and number of passed girls among them.

SBI Data

1. What is the average number of boys appeared in the examination from all six cities?

A) 3851

B) 3852

C) 3853

D) 3854

E) 3855

ANS. (A)

2. The total number of girls passed from City S4 is what percentage of the total number of girls appeared from City S4?

A) 43.25%

B) 48.75%

C) 52.5%

D) 55%

E) 62.5%

ANS. (B)

3. What is the total number of boys failed in the examination from all six cities together?

A) 6175

B) 6180

C) 6185

D) 6190

E) 6195

ANS. (E)

4. The total number of girls passed in the examination is approximately what percentage of the total number of girls appeared in the examination, taking all cities together?

A) 42%

B) 50%

C) 56%

D) 64%

E) 72%

ANS. (B)

5. The total number of boys passed from City S2 is what percentage more than the total number of girls passed from that city?

A) 70.2%

B) 76.5%

C) 78.4%

D) 80%

E) 82.8%

ANS. (B)

6. A person invested `4 lakh at interest rate 23% per annum for one year. If the interest is compounded half-yearly, what amount of interest will the person get at the end of that year?

A) `92720

B) `95375

C) `96820

D) `97290

E) None of these

ANS. (D)

Directions (Q. 7-10): Following bar graph shows the number of cycles produced by two companies Aand B during 2005 to 2010, and the line graph shows the percentage of cycles sold by these companies.

SBI Data1

7. What is the percentage rise in production of Company A from year 2006 to year 2007?

A) 72%

B) 81%

C) 89%

D) 96%

E) None of these

ANS. (C)

8. The number of cycles sold in year 2008 by Company A is what percentage of the total number of cycles sold by Company B in year 2006?

A) 55%

B) 80%

C) 160%

D) 180%

E) 240%

ANS. (D)

9. What is the total number of unsold cycles of Company B in all six years together?

A) 23710

B) 23720

C) 23730

D) 23740

E) 23750

ANS. (B)

10. In which of the following years is the percentage rise in production compared to its previous year the highest

for Company B?

A) 2006 „

B) 2007

C) 2008

D) 2009

E) 2010

ANS. (B)

11. In which of the following years is the difference between the number of cycles sold by Company A and that by

Company B the maximum?

A) 2006

B) 2007

C) 2008

D) 2009

E) 2010

ANS. (C)

Directions (Q. 12-16) : Following pie chart shows the percentage distribution of employees in different departments of an organisation. The table shows the ratio of male to female employees among them. The total number of employees is 9000.

sbi po exam

sbi po exam 1

12. What is the total number of male employees working in the organization?

A) 3930 B) 3940 C) 3950

D) 3960

E) 3970

ANS. (C)

13. The female employees of Department D3 is approximately what percentage of the total employees working in Department D3?

A) 37.5%

B) 47.5%

C) 52.5%

D) 55.5%

E) 57.5%

ANS. (A)

14. The female employees working in Department D7 is what percentage more than the male employees working in

Department D7?

A) 32.5%

B) 45%

C) 52.5%

D) 57.5%

E) 62.5%

ANS. (E)

15. In which of the following departments is the difference between male and female employees the minimum?

A) D,

B) D2

C) D4

D) D5

E) D6

ANS. (C)

16. The total number of female employees working in an organisation is approximately what percentage of the total number of employees working in the organisation?

A) 52.32%

B) 54.16%

C) 56.11%

D) 57.5%

E) 58.19%

ANS. (C)

  1. Best Books for SBI PO
  2. Upcoming Bank Recruitment 2013
  3. SBI PO General Awareness Practice test 1
  4. SBI PO General Awareness Practice test 2
  5. How to Prepare SBI PO Exam-Subject Wise
  6. SBI PO General Awareness practice test 3
  7. SBI PO General Awareness practice test 4
  8. SBI PO  data analysis and interpretation questions practice
Advertisements
Share:

0 comments :

Post a Comment

Follow On Google plus
DMCA.com Protection Status DMCA.com Protection Status
Copyright © IBPSExamGuru | ibps bankers Guru Adda Clerk PO