Wednesday, 1 July 2015

UIICL 750 Assistant Recruitment notification 2015

Leave a Comment

United India Insurance Co. Ltd (UIICL) Assistant Recruitment notification 2015 for 750 Jobs All Over India. Aspirants Can find Detailed Notification below like post vacancy category Wise, Educational Qualification , Age Limit and Selection Procedure

Important dates :

Online Registration commences from 07/07/2015

Last Date for Registration of Online applications 20/07/2015

Dates for Payment of Application Fee 07/07/2015 to 20/07/2015

Date of Online Exam (tentative)* 30th August, 2015

Download of Call letter for Online Examination 20th August, 2015 

 

Total No. of Vacancies :750 (Provisional).

UR : 405 , SC; 111, ST : 52, OBC : 182

Find Official notification on  for state Wise and Category Wise Vacancy

UIICL

Educational Qualification : :(As on 30.06.2015)

Graduate from a recognized University OR Pass in HSC / equivalent (12th pass) examination with 60% marks (50% for Ex-servicemen, SC/ST &PwD) and knowledge of Regional Language i.e. Language of the State of Recruitment is essential.

Age (as on 30.6.2015)

Minimum Age : 18 years and Maximum Age : 28 years (as on 30.06.2015).Candidates born not earlier than 1st July, 1987 and not later than 30th June, 1997 (both days inclusive) are only eligible to apply. ii. The upper age limit will be relaxed as under : Maximum age limit: 28 years

SC/ST 5 years

OBC 3 years

PwD (Gen) 10 years

PwD( SC/ST) 15 years

PwD (OBC) 13 years

Selection Procedure :
Final selection will be made on the basis of performance in the Online Test, Interview and Computer Proficiency Test taken together.

image

For More Details Read Here Official Notification

Also read

IBPS PO CWE V Notification out

IBPS RRB CWE IV Notification released

IBPS PO Preliminary Practice Set Download Here

Read More...

SBI PO Preliminary Expected Cut Off marks Category Wise

Leave a Comment

SBI PO2015  Preliminary exam Expected Cut Off marks Category Wise :

Friends ! SBI Conducted Preliminary Online Exam on21-06-2015,22-06-2015, 27-06-2015 & 28-06-2015. After Finding review on all Sessions   After Reviewing Some Web Forums & Blogs based  on Aspirants Rating Review On Expected Cut Off marks Category Wise We are Giving Overall Expecting Cut Off marks for Analysis Purpose

Minimum  Cut Off Percentages Are Like below

This is The Ratio Candidates Attempted

image

 

Here Updated Soon

There will be a second level cut off point on total as per requirement

“Candidates have to qualify in each of the three tests by securing passing marks to be decided by the Bank. Adequate number of candidates in each category as decided by the Bank (approximately 20 times the numbers of vacancies subject to availability) will be short listed for the Main Examination.”

Each candidate will be required to obtain a minimum score in each test and also a minimum total score, as explained above, to be considered to be shortlisted for interview. Depending on the number of vacancies available, cutoffs will be decided

Note: SBI PO Preliminary Test Results Will Declared on 2 week of July

share your Views On Expected Cut off

 

Also read

IBPS PO CWE V Notification out

IBPS RRB CWE IV Notification released

IBPS PO Preliminary Practice Set Download Here

Read More...

HCF and LCM Practice for IBPS

Leave a Comment

1. In a fire range, 4 shooters are firing at their respective targets. The first, the second, the third and
the fourth shooter hit the target once in every 5 s, 6 s, 7 s and 8 s, respectively. If all of them hit their
targets at 9:am, when will they hit their targets together again?
1) 9:04 am   2) 9:08 am  3) 9:14 am  4) None of these
Solution: (3).
Time after which they will hit the target again together = LCM ( 5,6,7 and 8) = 840 seconds
LCM of (5,6,7,8) = 840 seconds
They will hit target together = 840/60 = 14 min
They will hit together again at 9:14 am.

 

2. Five bells begin to toll together at intervals of 9s, 6s, 4s,10s and 8s, respectively. How many times
will they toll together in the span of 1 h (excluding the toll at the start)?
1) 5  2) 8  3) 10  4) Couldn’t be determined  5) None of these
Solution: (3)
The bells will toll together after time in seconds equal to the LCM of 9,6,4, 10 and 8.
LCM of 9, 6, 4, 10 and 8 is = 360 seconds
In one hour, the rings will toll together 3600/360 times = 10 times .

 

3. A General can draw up his soldiers in the rows of 10, 15 or 18 soldiers and he can also draw them
up in the form of a solid square. Find the least number of soldiers with the General.
1) 100  2) 3600  3) 900  4) 90  5) None of these
Solution: (3).
LCM of 10, 15 and 18 is
LCM = 2 x 3 x 5 x 3 = 90
To make it perfect square, we multiply it with 2 x 5 = 10
Therefore required number of soldiers
90 x 10 = 900

4. Find the greatest possible length which can be used to measure exactly the lengths 7 m, 3 m 85 cm
and 12 m 95 cm.
1) 15 cm  2) 25 cm  3) 35cm  4) 42cm  5) 45cm
Solution: (3)
Required length = HCF of 7 m, 3 m 85 cm, 12 m 95 cm
= HCF of 700 cm, 385 cm, 1295 cm is 35 cm
Hence, required length is 35 cm

 

5. Find the side of the largest possible square slabs which can be paved on the floor of a room 2 m 50
cm long and 1 m 50 cm broad. Also find the number of such slabs to pave the floor.
1) 25,20  2) 30,15  3) 50,15  4) 55,10  5) None of these
Solution: (3).
HCF of 250 cm and 150cm is 50 cm
HCF = 50
Therefore Number of slabs = Area of floor / Area of slab
= (250 x 150) / (50 x 50) = 15
(Word Problems Based on Numbers)

Also read

IBPS PO CWE V Notification out

IBPS RRB CWE IV Notification released

IBPS PO Preliminary Practice Set Download Here

Read More...

Cube, Cuboid, Room or Box Practice Quiz for IBPS CWE

Leave a Comment

1. The surface area of a cube is 726 sq cm. Find the volume of the cube.
1) 1331 cm3  2) 1232 cm3  3) 1626 cm3  4) 1836 cm3  5) None of these
Solution: (1)
According to the question,
6a2 = 726 [ a = edge of the cube]
=a2 = 726/6 = 121
Therefore a = 121 = 11 cm
Therefore required volume = a3 = 113 = 1331 cm3

 

2. The maximum length of a pencil that can be kept in a rectangular box of dimensions 8 cm X 6cm X
2cm, is
1) 213 cm  2) 214 cm  3) 226 cm  4) 102  5) None of these
Solution: (3)
Length of largest pencil that can be kept in a box
= Diagonal of box = l2 + b2 + h2
Where, I = 8 cm, b = 6 cm, h = 2 cm
= 64 + 36 + 4
= 104 = 2 26 cm

 

3. Internal length , breadth and height of a rectangular box are 10 cm, 8 cm and 6 cm, respecti vely.
How many boxes are needed which can be packed in a cube whose volume is 6240 cu.cm.?
1) 12  2) 13  3) 15  4) 17  5) None of these
Solution: (2)

Volume of rectangular box = 10 x 8 x 6 = 480cm3
Volume of cubes = 6240 cm3
Therefore required boxes = Volume of cubes / Volume of rectangular box = 6240 / 480 = 13
Hence, 13 boxes are needed.

 

4. A cube has each edge 2 cm and a cuboid is 1 cm long, 2 cm wide and 3 cm high. The paint in a
certain container is sufficient to paint an area equal to 54 cm2. Which one of the following is correct?
1) Both cube and cuboid can be painted
2) Only cube can be painted
3) Only cuboid can be painted
4) Neither cube nor cuboid can be painted
5) None of these
Solution: (1)
Surface area of cube which can be painted = 6(side)2 = 6 (2)2 = 24 cm2
Now, surface area of cuboid which can be painted
= 2 ( lb + bh + 1h)
= 2 (2 + 6+ 3) = 22cm
Total surface area of both cube and cuboid
= 22 + 24 = 46 cm2 < 54 cm2
Therefore , both cube and cuboid can be painted.

 

5. The whole surface area of a rectangular block is 8788 sq.cm. If length, breadth and height are in the
ratio of 4:3:2, then find the length.
1) 26 cm  2) 52 cm  3) 104 cm  4) 13 cm  5) None of these
Solution: (2)
Let length, breadth and height be 4x, 3x and 2x, respectively .

Whole surface area = 2 (lb + bh + lh)
= (lb + bh + lh) = 8788/2 = 4394
= ( 4x 3+3x2+2x4)x2 = 4394
26x2 = 4394
X2 = 169
X = 13
Therefore length = 4x = 4 x 13 = 52cm.

Also read

IBPS PO CWE V Notification out

IBPS RRB CWE IV Notification released

IBPS PO Preliminary Practice Set Download Here

Read More...

Current Affairs Quiz: June 25th 2015

Leave a Comment

1. India was ranked……….in Global Peace Index and has wasted $340 billion due to violence

a) 142

b) 143

c) 144

d) 145

 

2. How many banks to lead NTPC’s debut masala bond offering?

a) Three

b) Four

c) Five

d) Six

 

3. Which among the following bank has launched a debit card equipped with improved security features?

a) Axis Bank

b) Bank of India

c) Bank of Baroda

d) Punjab National Bank

 

4. Union Government has launched………………..Mobile Application and Web Portal to aid flagship mission to Clean Ganga.

a) Swarn Ganga

b) Bhuvan Ganga

c) Son Ganga

d) Swachch Ganga

 

5. Who among the following has been appointed as Kerala's brand ambassador for Ayurveda?

a) Steffi Grass

b) Steffi Groll

c) Steffi Graf

d) Steffi Grind

 

6. Prime Minister Narendra Modi unveiled……….mega flagship schemes aimed at developing cities and towns as "new engines for growth”.

a) Two

b) Three

c) Four

d) Five

 

7. How many companies have been ranked in Forbes Asia’s “Best under a billion” list?

a) 10

b) 11

c) 12

d) 13

 

8. Which among the following bank has appointed Anshula Kant as its CFO?

a) Bank of India

b) State Bank of India

c) Bank of Baroda

d) Punjab National Bank

 

9. India has lead FDI in South Asia with……..billion investments in 2014.

a) 31

b) 32

c) 33

d) 34

 

10. Who among the following has been appointed as 13th ICC President?

a) N Srinivasan

b) MM Murlidharan

c) Zaheer Abbas

d) Mustafa Kamal

 

ANSWER SHEET

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

B

C

A

B

C

B

B

B

D

C

Also read :

IBPS PO CWE V Notification out

IBPS RRB CWE IV Notification released

IBPS PO Preliminary Practice Set Download Here

Read More...

Tuesday, 30 June 2015

Current Affairs Quiz: June 24th 2015

Leave a Comment

1. Who among the following has won Weber title for eighth time?

a) Roger Federer

b) Andreas Seppi

c) Andy Murray

d) Kevin Anderson

 

2. Who among the following has won Austrian Grand Prix of F1?

a) Nico Rossberg

b) Lewis Hamiltion

c) Felipe Massa

d) Sebastian Vettel

 

3. Former Indian women hockey captain………………passed away.

a) Rashi Bala

b) Kashi Bala

c) Vashi Bala

d) Shashi Bala

 

4. Which among the following state has topped the list of states and UTs in Intellectual Property Rights filing in 2013-14?

a) West Bengal

b) Maharashtra

c) Jharkhand

d) Bihar

 

5. SoftBank Corp,……………..…and Foxconn formed a JV named SBG Cleantech Ltd.

a) Cognizant Limited

b) Infosys Limited

c) Bharti Enterprises Limited

d) TCS

 

6. Which among the following state has topped the list of states commissioning grid connected Solar Power projects?

a) Haryana

b) West Bengal

c) Rajasthan

d) Uttarakhand

 

7. Sister……………..., the successor of Mother Teresa has passed away.

a) Neelam Joshi

b) Nirmala Joshi

c) Nisha Joshi

d) Neeru Joshi

 

8. Which among the following state government has declared June 22 as ‘Snake Bird Day’?

a) Haryana

b) Kerala

c) Rajasthan

d) Uttarakhand

 

9. Which among the following state has officially declared Blue Mormon species as “State butterfly”?

a) West Bengal

b) Maharashtra

c) Jharkhand

d) Bihar

 

10. Which among the following country has emerged as the third largest Foreign Direct Investment source for UK in 2014-15?

a) India

b) China

c) Russia

d) US

 

ANSWER SHEET

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

A

A

D

B

C

C

B

B

B

A

Also read :

IBPS PO CWE V Notification out

IBPS RRB CWE IV Notification released

IBPS PO Preliminary Practice Set Download Here

Read More...

Probability Practice For IBPS

Leave a Comment

1. The probability that a man will be alive for 10 more years is ¼ and the probability that his wife will
alive for 10 more years is 1/3. The probability that none of them will be alive for 10 more years, is
1) 5/12  2) 1/2  3) 7/12  4) 11/12  5) None of these
Solutions : (2)
Required probability = P (Ā) x P (B)
= ( 1 – ¼ ) x ( 1- 1/3 ) = ¾ x 2/3 = ½

2. In a lottery 10000 tickets are sold and ten prizes are awarded. What is the probability of not getting
a prize, if you buy one ticket?
1) 9/10000  2) 9/10  3) 999/1000  4) 9999/10000  5) None of these
Solution: (3)
Total lottery tickets = 10000
Total prize in the lottery = 10
Therefore probability of getting a prize = 10/10000 = 1/1000
Now, probability of not getting a prize = 1 – probability of getting a prize
= 1 – 1/1000 = 999/1000

3. Two persons A and B appear in an interview for two vacancies. If the probabilities of their
selections are ¼ and 1/6, respectively, then the probability that none of them is selected , is
1) 5/8  2) 5/12  3) 1/12   4) 1/24  5) None of these
Solutions : (1)
Required probability = = P (Ā) x P (B)
= ( 1- ¼) ( 1 - 1/6) = ¾ x 5/6 = 5/8

 

4. The probabilities of solving a problem by three students A, B and C are ½, 1/3 and ¼, respectively.
The probability that the problem will be solved, is
1) 1/4  2) 1/2  3) 3/4  4) 1/3  5) None of these
Solutions : (3).
First, we find the probability of not solving the problem.
P (A) x P (B) x P (C)
= ( 1 – ½) x ( 1- 1/3) x ( 1 – ¼)
= ½ x 2/3 x ¾ = ¼
Therefore required probability = 1- ¼ = ¾

 

5. A dice is rolled three times and sum of three numbers appearing on the uppermost face is 15. The
chance that the first roll was four is
1) 2/5   2) 1/5   3) 1/6   4) None of these   5) Cannot be determined
Solutions : (4)
Total number of favourable outcomes n(S) = 63 = 216
Combinations of outcomes for getting sum of 15 on uppermost face = (4,5,6),
(5,4,6),(6,5,4),(5,6,4),(4,6,5),(6,4,5),(5,5,5),(6,6,3),(6,3,6),(3,6,6)
Now, outcomes on which first roll was a four, n(E) = (4,5,6),(4,6,5)
Therefore P(E) = n(E)/n(S) = 2/216 = 1/108

 

Also read

IBPS PO CWE V Notification out

IBPS RRB CWE IV Notification released

IBPS PO Preliminary Practice Set Download Here

Read More...